Poveži se putem

ZDK

Pojedini funkcioneri imaju duplo veće plate od premijera ZDK

Objavljeno

-

Pojedini zaposlenici javnih preduzeća, ustanova i agencija u Zeničko-dobojskom kantonu imaju i po dva ili tri puta veće plaće od premijera i ministara. To potvrđuju podaci iz odgovora Porezne uprave Federacije BiH na poslaničko pitanje zastupniku Hasanu Handžiću (SBiH), koji je ove podatke zatražio još 15. aprila, a dobio nedavno.

Kredit za rudnik

– Pitam se zbog čega zastupnici donose zaključke kada ih niko ne provodi! Vlada ili ne može ili neće da ih provodi, a u institucijama i javnim preduzećima rade šta hoće. Naročito u onim u kojima općinska vijeća i načelnici postavljaju upravne odbore i direktore, a za enormno visoke plaće kupe novac iz budžeta ZDK-a. Znači, samo nam pošalju spisak dobrih želja… Ovo je nepodnošljivo, kazao je Handžić.

Već šest godina, kaže, ukazuje na ove stvari, a prošla Vlada ZDK-a je još 2014. donijela odluku da se sve plaće smanje na maksimalno tri prosječne u ZDK-u. Istu je odluku prošle godine usvojio i aktuelni saziv.

– Onaj ko ne želi da radi za 2.600 maraka u Kantonu, treba sebi otvoriti firmu pa da vidi kako je raditi i zarađivati. Nije normalno da neko ima duplo veću plaću od premijera, a da resorni ministar, u odnosu na svoje direktore koji su mu potčinjeni, ima dva i po puta manju plaću. Ovome treba stati ukraj. Zasigurno neću na ovome stati. Pozivam Vladu i Skupštinu ZDK-a da sazovu tematsku sjednicu, te da se sukobimo i razračunamo sa neodgovornima, poručio je Handžić.

Advertisement

Ćamil Zaimović (SBB), zastupnik u Skupštini ZDK-a, također ne krije da je ogorčen postupcima ljudi u javnom sektoru, koji nisu ispoštovali naredbe Vlade i Skupštine.
– Ovakve su plaće nerealne u vremenu i prostoru u kojem živimo. Rudnik mrkog uglja Breza prošli je mjesec platio 1,5 miliona, a u oktobru smo već platili 1,3 miliona KM. Trebamo još uplatiti 700.000 KM. Iznijeću trenutnu situaciju najvišem nivou Koncerna Elektroprivrede BiH i nadležnom federalnom ministarstvu. Pitam se ko se smije igrati našim parama i dijeliti sebi ovakve plate. Mi retroaktivno plaćamo obaveze zdravstvenom i penzionom osiguranju – za 2008. i 2009. godinu. Mi smo u RMU Breza uzeli komercijalni kredit da platimo obaveze od četiri miliona KM za PIO/MIO, podsjeća Zaimović, koji je odnedavno ponovo direktor RMU Breza.

Na spisku Porezne uprave FBiH nalaze se imena 329 zaposlenih, čija su primanja u novembru 2015. prelazila tri prosječne plaće, koliko je mjerama štednje Vlade ZDK-a naloženo da smije prelaziti osnovica plaće u javnom sektoru. Posebno je zanimljivo da su pomoćnica direktora i nekoliko šefova u Službi za zapošljavanje ZDK-a imali veću plaću od svog tadašnjeg direktora Ratka Orlandića (2.140 KM), koji je smijenjen i poslan u penziju.

Tako je, primjerice, pomoćnica direktora Birnasa Avdić imala plaću od 3.026, Biljana Šišić 2.898, Anto Perković 2.524, Adnan Hasičić 2.437 te Elida Veledar 2.250 KM. Pravo je pitanje zašto je Orlandić sebi odredio manju plaću nego saradnicima.
 

6.908 KM za mjesec

Novi UO Službe, zaključkom iz jula, naredio je novom direktoru Marinku Kelaviću da, zbog štete pričinjene usljed izgubljenih sudskih sporova zbog smjena i nelegalnih otkaza nepodobnim radnicima te dovođenja u zabludu prethodnog Upravnog odbora, Orlandić lično nadoknadi štetu Službi.

Najveće plaće imaju direktori domova zdravlja: Emir Čabrić (Doboj-Jug) 6.908, Mirsad Tursum (Kakanj) 4.414, Emira Drnda Čičeklić (Maglaj) 3.668 (plus paušal u Skupštini ZDK-a), Rifat Sejdinović (Opća bolnica Tešanj) 5.063, Hidajet Mudrov (Tešanj) 3.939, Fikret Operta (Vareš) 5.274, Mijo Grgić (Usora) 3.801, Rasim Skomorac (Kantonalna bolnica Zenica) 3.631 (plus paušal u Skupštini ZDK-a), Senad Karavdić (Visoko) 3.140 (plus paušal u Skupštini), Selvedina Spahić Sarajlić (Zenica) 3.146 (plus paušal u Skupštini), Sajma Lutvica (Zavod za medicinu rada) 3.043, Jasmin Softić (Zavod za bolesti ovisnosti) 3.413, Nikica Radić (Žepče) 3.442, Ekrem Kahriman (JP VIK Zenica) 4.717 KM.

(Direktno.ba)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal