Poveži se putem

Žepče

Poljoprivredni savjetodavni servis Razvojne agencije Žepče (PSS RAŽ) predstavljen poljoprivrednicima

Objavljeno

-

Dana 16.6.2023.godine, održana je prezentacija Poljoprivrednog savjetodavnog servisa koji je uspostavila Razvojna agencija Žepče. Prezentacija je održana u Centru poslovnih kompetencija RAŽ-a u Bistrici, a prezentaciji su prisustvovali predstavnici zadruga, udruženja i samostalni poljoprivrednici iz Žepča i Zavidovića, kao i predstavnici Općine Žepče.

Usluge koje će „PSS RAŽ“ pružati poljoprivrednicima je predstavila ma.ing.agr. Nikolina Kosić.

Neke od usluga poljoprivrednog savjetodavnog servisa će biti preporuke poljoprivrednim proizvođačima o primjeni pesticida na osnovu podataka dobivenih od prognostičkog sustava za bolesti Agrometeoroloških stanica postavljenih na 4 lokacije unutar općine Žepče. Ovakva vrsta preporuka je namijenjena svim poljoprivrednicima, a posebno voćarima, vinogradarima, povrtlarima i ratarima.

Svjesni smo da poljoprivreda nije i ne može biti dominantan izvor sredstava za život. Međutim nama je upravo razvoj poljoprivrede i sektor agro biznisa veliki izazov. Kako da poljoprivredu stavimo na mjesto da postane prosperitetna alternativa našemu stanovništvu koje živi od iste i da je iz hobi poljoprivrede pretvorimo u održivu poljoprivredu. Važno pitanje je i provedba Agende 20-30 koja zagovara održivu i pametnu poljoprivredu, u okviru koje ćemo na pravi način koristiti resurse i sredstva za zaštitu kultura, izbjegavati prekomjerno korištenja pesticida što nam je prioritet. Zatim povezivanje poljoprivrednika sa stručnjacima koji će doprinijeti novim znanjima i vještinama koji će sve zajedno doprinijeti produktivnosti poljoprivrednika kao pojedinca, a potom i poljoprivrednih farmi. To je krajnji cilj Razvojne agencije Žepče i uspostavljenog PPS-a“, istaknula je između ostalog direktorica Janko.

Poljoprivredni savjetodavni servis RAŽ-a počinje s radom 1.7.2023.godine, a svi zainteresirani za korištenje usluga mogu se prijaviti na probni period od 2 mjeseca.

Više informacija o radu i uslugama Poljoprivrednog savjetodavnog servisa RAŽ-a možete dobiti na broj tel: 063/694-620 ili putem mail-a: razpoljoprivreda@gmail.com.

Advertisement

Neophodna oprema i alati za pružanje savjetodavnih usluga u poljoprivredi su nabavljeni u sklopu projekta „Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža – centrikomNET“, financiranog u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora iz sredstava EU. Provedbu projekta je podržala Općina Žepče.

RAŽ

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal