Poveži se putem

Žepče

Portal Zepce.Ba danas obilježava 15. godišnjicu postojanja

Objavljeno

-

Nakon oduzimanja dozvole Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK)  i gašenja JP Radio Žepče početkom prošlog desetljeća, te dolaska interneta na naše prostore, 20.10.2002. godine, nastao je portal Zepce.Ba, kao odgovor na medijsku blokadu koja je zadesila našu općinu.

U početku je to bio “Žepački internet” koji smo zajedno pokrenuli sa našim sugrađaninom Ibragom Žepčakom koji je tada, a i trenutno nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ubrzo, “Žepački internet” prerasta u mrežu svih Žepčaka širom svijeta, kao preteča današnjeg facebook-a, i tada se, uz pomoć našeg prijatelja Josipa Tomića – Ćutuka, seli na novu adresu i dobija novo ime “Zepcaci.Net”.

Zepcaci.Net nakon kratkog vremena okuplja nekoliko hiljada Žepčaka širom svijeta, a taj broj je rastao iz dana u dan, te postaje prva društvena mreža u okruženju. U to vrijeme cilj prvog žepačkog portala je bio omogućavanje jednostavne i najjeftinije komunikacije među svim našim sugrađanima, kao i objektivno informisanje o aktuelnim dešavanjima u Žepču i okolini.

Odmah po dobijanju državnog internet domena Bosne i Hercegovine (.ba), 25.01.2008. godine portal Zepcaci.Net se seli na novu domenu www.zepce.ba na kojoj ostaje do danas.
U međuvremenu, pored navedenih domena, mogli ste nas pratiti i na domeni www.zepce-x.com.

Od samog osnivanja Portala, iz dana u dan, broj posjeta i aktivnih članova mreže se povećavao.

Advertisement

Portal Zepce.Ba, sa svojim saradnicima, kao i svim aktivnim građanima koji su pomagali njegov rad, uvijek se trudio da objektivno, tačno i blagovremeno prenese sve infomacije do kojih je ekipa dolazila, te da te informacije ne budu “pođonjene” iz drugih medija. Prezentacija Žepča u afirmativnim tekstovima, fotografijama i video pričama je također bio jedan od naših ciljeva.

Danas je to jedan od najuticajnijih, ako ne i najuticajniji medij na prostoru naše općine, pa i šire. Dovoljno vam govori informacija da većina najvećih BH informativnih medija, od televizija, radio stanica, printanih medija i web portala, informacije iz Žepča preuzima sa našeg portala. Sa velikim brojem medija smo ostvarili odličnu saradnju.

Zepce.Ba je prvi portal sa naše općine koji je premašio cifru od 20.000 fanova na facebook-u.
Ekipa portala Zepce.Ba uspješno je organizovala i realizovala niz projekata, tribina, a kao suorganizator Portal je učestvovao u desetinama kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija.

Uredništvo Portala je primljeno i registrovano, samim tim i akreditovano, u najvećem bosanskohercegovačkom udruženju novinara “BH novinari” sa sjedištem u Sarajevu.

U svom radu smo dobili niz zahvalnica i priznanja, a bili smo medijski pokrovitelj najznačajnijih dešavanja u Žepču.

Posebnu odgovornost smo pokazali u poplavama 2014., kada smo u jednom višednevnom maratonu informisali, pomogli, uvezali, jednom riječju “iznijeli” katastrofu zajedno sa svim našim sugrađanima. U tom periodu, zahvaljujući našem radu  i maratonskom volontiranju, uspjeli smo uvezati i u Žepče dovući na stotine šlepera pomoći, a o novcu da ne govorimo.

Svi se sjećamo da je prvih nekoliko dana Žepče, kao i sve institucije na podučju općine Žepče, bilo odsječeno od svijeta, bez struje, telefona i svih komunikacija. Građani su punili svoje telefone na improvizovane akumulatorske punjače, kako bi mogli razmijeniti najvažnije informacije sa ekipom portala, i na kraju biti informisani o svim aktuelnim zvivanjima u tom kriznom periodu. Svi apeli za pomoć stanovnika ugroženih područja odaslani su putem portala Zepce.Ba . Najjača spona između ugroženih stanovnika i Oružanih snaga BiH bio je ustvari naš portal. Evakuacije starih i iznemoglih osoba, stoke, dostava nužno-potrebnih namirnica, vode, benzina i lijekova, 24 satno su uvezivani putem portala Zepce.Ba .
Kompletna teritorija općine Žepče, uključujući i dijelove općina Maglaj, Zenica i Zavidovići, uz armiju volontera, reportera i fotografa činili su infrastrukturu portala.
Zepce.Ba sa svim građanima, u tim trenucima, bio je najjača vojska na svijetu.

Advertisement

Uvijek smo bili prvi kada su humanitarne akcije u pitanju. Skupili smo na hiljade maraka za liječenje naših sugrađana. Uspjeli nabaviti najpotrebnije lijekove, koji nisu bili dostupni u našoj zemlji.

Pomažemo i afirmišemo sve sportske kolektive, mlade sportiste, samostalne umjetnike, inovatore, buduće nade i ambasadore Žepča, kulturno-umjetnička društva, udruženja i nevladin sektor.

Imamo odičnu saradnju sa svim javnim ustanovama i preduzećima sa područja općine Žepče, sa svim obrazovnim ustanovama, vjerskim zajednicama, itd.

Najvažnije od svega što smo naveli je to da smo od samog osnivanja pa sve do danas bili i ostali medij koji se trudio i trudi ostati objektivan i nepristrasan, pomažući lokalnu zajednicu afirmativnim pričama i gradeći suživot i bolju budućnost za sve naše građane, sa posebnim akcentom da se svaka informacija provjeri iz najmanje tri relevantna izvora, te da se ne prenese niti jedna neprovjerena i neistinita riječ. Nadamo se da u tome i uspijevamo i da ćemo i u budućnosti, zajedno sa svima vama, biti glavni kreatori pozitivnih i dobrih priča iz najdražeg nam Žepča.

U samo jednoj rečenici ćemo naglasiti da je portal Zepce.Ba neprofitabilni medij koji je osnovan, ostaje i opstaje zahvaljujući volontiranju i materijalno-tehničkim sredstvima nekolicine žepačkih entuzijasta.

Danas, 20.10.2017. godine portal Zepce.Ba navršava 15 godina postojanja!

U nadi da ćemo i u narednom periodu služiti svojim građanima, svim posjetiocima i saradnicima prvog žepačkog internet portala želimo sve najljepše u povodu ovog jubileja.

Advertisement

Čestitke povodom ovog jubileja uputili su mnogi građani Žepča, nevladine organizacije, sportski kolektivi i mediji iz našeg okruženja.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal