Poveži se putem

BiH

Poskupljenje registracije motornih vozila u Federaciji BiH nezakonito?!?

Objavljeno

-

Poskupljenje registracije motornih vozila u Federaciji BiH je nezakonito, u suprotnosti je sa državnim Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, pa se očekuje da cijena registracije vozila u Federaciji BiH bude snižena, saznaje Patria.

Registracija vozila u Federaciji BiH skuplja je od početka godine za 30-ak KM. Na poskupljenje je utjecala uvećana cijena EKO testa, sa dotadašnjih 5 KM na 22, 32 i 36 KM, ovisno od vrste motora vozila. EKO test se plaća prilikom redovnog tehničkog pregleda vozila, bez kojeg nije moguće registrovati vozilo.

Pravilnik o povećanju cijena za EKO tekst donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016., no vrlo brzo se uspostavilo da je Pravilnik nezakonit.

Eksperti za saobraćaj objašnjavaju za Patriju da je redovni tehnički pregled propisan državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila. Cijena EKO testa prema državnom Pravilniku i dalje je važeća i iznosi 5 KM. Samo državni ministar komunikacija i transporta može da vrši izmjene i dopune vezane za redovni tehnički pregled vozila, uključujući i EKO test. Prema tome, Pravilnik koji je donio federalni ministar prometa i komunikacije je nezakonit. Federalni ministar donio je propis koji je u nadležnosti državnog ministarstva! Do sada nije bilo reakcije iz državnog ministarstva komunikacija i transporta u vezi sa nezakonitim povećanjem registracije vozila. Nezakonit Pravilnik po kojem je povećana registracija vozila u Federaciji na snazi je već dva mjeseca.

U nastavku ovog pravilnika navodi se i to da EKO tekst ne utječe na prolaznost vozila. Pojednostavljeno, sa tenhičkog pregleda ne mogu vratiti vozilo ukoliko ne zadovoljava EKO tekst, ali svejedno vlasnik vozila mora platiti punu cijenu za ovaj test.

Na području Federacije BiH godišnje se registruje oko 600.000 vozila. Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih oko 18 miliona KM, koje građani trebaju izdvojiti za registracije vozila u 2017.

Advertisement

Federalni ministar prometa i komunikacija još uvijek nije komentarisao nezakonit pravilnik. S druge strane, iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH Patriji je rečeno da će ministar Ismir Jusko tražiti razgovor sa federalnim ministrom Lasićem.

“Ministar Jusko je, uzimajući u obzir i druge zajedničke teme sa federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, već dva puta pokušao organizovati sastanak sa federalnim ministrom”, rečeno je za Patriju iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

“Ministar Jusko će uputiti novi poziv za sastanak, na kom će se, između ostalih tema, tražiti razgovor i o provođenju aktivnosti u Federaciji BiH kad je u pitanju ispitivanje emisije izduvnih plinova/gasova, te utjecaj ovog podzakonskog akta na Pravilnik donesen na nivou Bosne i Hercegovine, posebno sa aspekta odredbi o jedinstvenom cjenovniku tehničkog pregleda vozila”, stoji dalje u odgovoru iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

(Patria)

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal