Poveži se putem

Žepče

Poslovna zona ‘Polja’ Žepče zanimljiva investitorima

Objavljeno

-

Izgradnja poduzetničke infrastrukture prioritet je općinske vlasti u Žepču u 2016., a što bi trebalo doprinijeti povećanju broja investicija i novom zapošljavanju. Prema riječima načelnika Mate Zovke, do sada je u Industrijsku zonu “Polja”, u kojoj su trenutačno dva investitora iz Njemačke i Norveške, uloženo više od 1.500.000 KM.

Najveći dio novca, oko 500.000 KM, osiguran je iz proračuna Vlade Federacije BiH preko Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, a ostatak je financiran iz prodaje zemljišta i općinskog proračuna.

Poduzetničke zone

Novi ugovor koji je potpisan između načelnika Mate Zovke i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića o dodjeli grant poticajnih sredstava za unaprjeđenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH vrijedan je 154.850 KM, od čega je od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta odobren iznos od 120.000 KM, dok će općina sudjelovati s 34. 850 KM.

– Dodijeljena sredstva ćemo iskoristiti za unapređenje infrastrukture i poboljšanje usluga Industrijske zone “Polja”. Sredstva će biti utrošena na uređenje prometnice, postavljanje rubnika, nogostupa,  dijelom i na asfaltiranje – izjavio je načelnik Mato Zovko.

Završetkom ovih radova Industrijska zona “Polja” Žepče bit će u potpunosti opremljena sa svom potrebnom infrastrukturom koja treba za jednog investitora.

Advertisement

– Žepče ima iskustva u uspostavljanju poslovnih zona jer smo 1997. uspostavili prvu poslovnu zonu “XP” koja je u potpunosti zaživjela i opravdala svoje formiranje. Uslijedile su i ostale zone koje je formirala općina, ali i poduzetnici koji su se koncentrirali na određenim lokacijama koje su danas poslovne zone. Prostornim planom sva ta područja smo definirali kao građevinska tako da smo već ranije prepoznali potrebe privatnog sektora za poslovnim lokacijama, kaže Zovko koji napominje da je nužna stalna komunikacija s poduzetnicima i prisutnost težnje da im se olakša njihov rad.

Industrijsku zonu “Polja” 2007. godine osnovala je Općina Žepče, kao jednu od ukupno šest poslovnih zona u općini Žepče. Riječ je o zoni koja je smještena u neposrednoj blizini središta općine Žepče uz magistralnu cestu M-17 B. Šamac – Žepče – Sarajevo, regionalna cesta Žepče – Zavidovići – Tuzla i željeznicu Budimpešta – Šamac – Sarajevo. Prometna infrastruktura u zoni je riješena izgradnjom pristupne ceste s regionalne ceste i ceste do svake parcele.

Razvojna agencija

Početkom ove godine Općina Žepče donijela je odluku o subvencioniranju početnih troškova investiranja za proizvodno poslovne objekte. U okviru Razvojne agencije uspostavljen je Centar za investitore, koji svakodnevno kontaktiraju investitori.

Cilj je ušteda vremena za investitore u traženju informacija u procesu registracije poduzeća, ishodovanja dozvola i drugih aktivnosti. Ured je namijenjen za domaće i strane investitore kojima su pored stručnih usluga i informacija u vezi s pokretanjem biznisa dostupne baze investicijskih lokacija i baza dobavljača kao i baza radne snage koje olakšavaju poslodavcima traženje kvalitetne radne snage.

(B.J.)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal