Poveži se putem

Žepče

Potpisana Povelja o saradnji i prijateljstvu Žepča i Starih Jankovaca

Objavljeno

-

Danas je u uredu Općinskog načelnika Mate Zovke s početkom u 12,00 sati potpisana Povelja o saradnji i prijateljstvu između Općine Žepče i Općine Stari Jankovci. U znak prihvatanja zajedničke saradnje na principima uzajamnosti i ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i poštivanja, Povelju su potpisali, u ime Općine Žepče načelnik Mato Zovko i Predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Jusufović, te ispred Općine Stari Jankovci Općinski načelnik Dragan Sadarević i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ivo Radić.

Na jedanaestoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Žepče, održanoj 28. novembra 2013. godine donosen je zaključak da se izradi Povelja o saradnji i prijateljstvu između Općine Žepče i Općine Stari Jankovci.

Općina Žepče i Općina Stari Jankovci prepoznavši veliku povezanost kroz porijeklo mnogih stanovnika Starih Jankovaca iz žepačkog kraja, a sa ciljem stvaranja za razvoj saradnje zasnovane na ravnopravnom učestvovanju i interesu uspostavljanja dugotrajnih odnosa između dviju općina, uz uvažavanje nadležnosti i odgovornosti svake lokalne zajednice sklopile su Povelju o saradnji i prijateljstvu.

Poveljom se preuzima obaveza promocije međusobnog prijateljstva, poštivanja i solidarnosti između općina, te saradnja između vladinih i nevladinih organizacija. Saradnja se posebno usmjerava na područje privrede, trgovine, sportskog turizma, kulture, obrazovanja, zdravstva, stručnih vještina i znanja.

Na bazi principa lokalne saradnje, općine će se angažovati da informišu svoje građane o specifičnostima svake od njih, da razmjenjuju informacije i iskustva i poduzimaju sve aktivnosti u realizaciji zajedničkih ciljeva, da intenziviraju razmjenu raznih socijalno-profesionalnih kategorija stanovništva, realizuju razne inicijative, a posebno kulturne koje doprinose boljem međusobnom upoznavanju.

„Općina Stari Jankovci nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na istoku Republike Hrvatske, u trokutu triju gradova Vinkovaca, Vukovara i Otoka. Po broju stanovnika i veličini spada u prosječne općine u Hrvatskoj. To je multietnička sredina sa 30% nacionalnih manjina. Od oko 4.400 stanovnika u dva centralna naselja, Starim i Novim Jankovcima, trećina su stanovnici porijeklom iz žepačkog kraja“- istakao je Općinski načelnik Starih Jankovaca Dragan Sadarević.

Advertisement

Također, zanimljivo je i da su predsjednici i Starih i Novih Jankovaca, te Predsjednik Općinskog vijeća porijeklom iz Žepča.

„Ovo prijateljstvo se gradi već godinama i to na svim nivoima. Rado ćemo i dalje sarađivati i razmjenjivati iskustva”, složili su se općinski načelnici Zovko i Sadarević.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal