Poveži se putem

Žepče

Potpisani ugovori s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja o odobravanju sredstava za infrastrukturne projekte u općini Žepče

Objavljeno

-

Dana 24.6.2024. godine u Općini Usora upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i načelnika općina iz Zeničko-dobojske županije, čime su odobreni važni infrastrukturni projekti koji će unaprijediti kvalitetu života u regiji. Sastanku su prisustvovali federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić, pomoćnik ministra FMPU Zdravko Buljeta, te načelnici općina Žepče, Usora, Tešanj, Doboj-Jug i Maglaj: Mato Zovko, Zvonimir Anđelić, Suad Huskić, Mirnes Tukić i Mirsad Mahmutagić.

Ispred Općine Žepče, ugovore je potpisao načelnik Mato Zovko za nekoliko prioritetnih projekata za općinu Žepče:

  1. Rekonstrukcija lokalnog puta u MZ Milišić – Ugovor u vrijednosti od 150.000,00 KM omogućit će rekonstrukciju ključne prometnice koja povezuje nekoliko naselja i mjesnih zajednica,  poboljšavajući povezanost i putnu sigurnost za stanovnike tog područja.
  2. Rekonstrukcija lokalnog puta u MZ Lupoglav – Potpisan je ugovor također u vrijednosti od 150.000,00 KM, kojim će se unaprijediti i proširiti već postojeća infrastruktura i povezivanje unutar zajednice.
  3. Prevencija i saniranje šteta od poplava u MZ Bistrica – Vrijednost ovog ugovora iznosi 90.000,00 KM i fokusira se na radove za smanjenje rizika od odrona zemlje, poplava i zaštitu javne imovine.
  4. Utopljavanje upravne zgrade JP Komunalno d.o.o. Žepče – Ugovorom u iznosu od 60.000,00 KM, predviđena je zamjena krova, stolarije, vanjsko utopljavanje zgrade i nova fasada, čime će se značajno poboljšati energetska učinkovitost, kao i sam izgled zgrade.

Za prva dva odobrena projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice puta Lupoglav-Milišić-Vinište, predviđeno je izvođenje radova na nastavku rekonstrukcije od raskrižja puteva za Vinište i Osovu do ranije rekonstruirane dionice puta u Milišiću. Ovim radovima bit će završena ranije započeta rekonstrukcija ceste prema Viništu do “bunkera”. Osim odobrenih 300.000,00 KM od Federalnog ministarstva prostornog uređenja za ova dva projekta, preostali potreban iznos za potpuni završetak ove dionice osiguran je u Proračunu Općine Žepče. Ovaj projekt će osigurati bolje uvjete za vožnju, smanjiti vrijeme putovanja te povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

U MZ Bistrica će se raditi na rekonstruiranju i asfaltiranju puteva pored groblja u Bistrici i prema željezničkoj pruzi, te izgradnji obaloutvrda na dvije lokacije u koritu rijeke Bistrica, što će dodatno poboljšati sigurnost i zaštitu od poplava. vaj projekt je ključan za sigurnost i stabilnost područja, čime će se smanjiti štete uzrokovane poplavama i poboljšati kvaliteta života mještana.

Utopljavanjem upravne zgrade Javnog poduzeća Komunalno d.o.o. Žepče će se značajno poboljšati energetska učinkovitost i izgled zgrade, što će rezultirati smanjenjem troškova grijanja i hlađenja, te će doprinijeti ugodnijem radnom okruženju za zaposlenike, kao i poboljšanju estetskog izgleda grada u Željezničkoj ulici.

Za sve projekte, osim vrijednosti prema potpisanim Ugovorima, bit će osigurana dodatna sredstva iz Općinskog proračuna kako bi se projekti u potpunosti završili i kompletirala potrebna infrastruktura.

Svi sudionici sastanka i potpisnici Ugovora su izrazili zadovoljstvo zbog postignutih dogovora oko prioritetnih projekata u svojim općinama, naglasivši kako su uvjereni da će ovi projekti donijeti dugoročne koristi za njihove lokalne zajednice.

Advertisement

Općina Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal