Poveži se putem

Žepče

Potpisani ugovori za podršku razvoja biznisa marginaliziranih grupa žena

Objavljeno

-

Ukupno devet biznis ideja iz oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, zanatstva, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti sa područja općine Žepče dobilo je podršku iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koje je pokrenuo USAID u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Ugovore sa korisnicima potpisali su općinski načelnik Mato Zovko i Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama. Implementator i koordinator aktivnosti za općinu Žepče je Razvojna agencija Žepče koja će nastaviti pružati stručnu pomoć ženama preduzetnicama u razvoju i održivosti njihovih biznisa.

Jedna od korisnica Fonda je i Dragana Mrkonjić iz Ljubatovića, općina Žepče, koja je odlučila da pokrene eko-agro seoski turizam na vlastitom gazdinstvu koje je smješteno u prirodnom okruženju, a nudit će brojne mogućnosti za rekreaciju i druženje, prvenstveno za najmlađe.

Uspjehu svoga biznisa nada se i Saliha Delić, domaćica iz Željeznog Polja, koja se uzgojem voća bavi od 2003. godine, a 2007. godine počela je sa preradom pod brendom „Habab“. Sredstva dobivena iz Fonda utrošit će za registraciju biznisa i troškove plaće i doprinosa za jednu uposlenu osobu, kao i za nabavku profesionalnih mašina za sortiranje i cijeđenje voća.

I ostale korisnice će odobrena sredstva utrošiti za registraciju i doprinose za samozapošljavanje, ali i za kupovinu  opreme i repromaterijal koji je potreban u procesu proizvodnje i pakiranja.

Većina odobrenih biznis ideja trebalo bi da za 12 mjeseci pokažu opravdanost osnivanja, kako za same korisnice, tako i za lokalnu zajednicu u cjelini. Ukupna vrijednost Fonda podrške marginaliziranim grupama je 80.000 konvertibilnih maraka i zajedno su ga finansirali sa po 50 posto USAID i Općina Žepče.

Advertisement

Prema riječima općinskog načelnika Mate Zovke, značajna sredstva se izdvajaju za podršku samozapošljavanju u općini Žepče unazad nekoliko godina.

-“Za mene je ovo devet veličanstvenih i hrabrih žena. Ponosan sam na njihovu hrabrost da uđu u svijet biznisa i siguran sam da će biti motivacija i drugim sugrađankama”- istakao je općinski načelnik koji nije krio svoju radost zbog novootvorenih radnih mjesta.

Na javni poziv koji je bio objavljen od strane Općine Žepče stiglo je 13 prijava, a Odlukom komisije odabrano je devet najoriginalnijih ideja među kojima i proizvodnja limene obloge za izolaciju. Uz supruga koji posjeduje višegodišnje iskustvo u proizvodnji izolacije od lima, Dragana Filipović očekuje uspjeh s obzirom da su kupci pronađeni u inostranstvu i da potražuju značajne količine novog proizvoda.

Finansijska sredstva za podršku biznisima se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 160 biznisa.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal