Poveži se putem

BiH

Potpisani ugovori za projekte zapošljavanja

Objavljeno

-

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je u petak ugovore sa 12 pravnih i 84 fizičke osobe za projekte zapošljavanja u gospodarstvu, kao i samozapošljavanja u poljoprivredi…

To je učinjeno u okviru „Programa pomoći podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika” čiji je bitan segment podrška Federalne vlade održivom povratku i najava otvaranja gotovo 500 novih radnih mjesta.

Ugovori se odnose na „Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika” na području općina: Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Milići, Osmaci, Šekovići, Kalesija, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Čelić, Doboj, Teslić, Doboj Istok, Doboj Jug, Derventa, Modriča, Vukosavlje, Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Kotor – Varoš, Prijedor, Prnjavor, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica, Bosanska Gradiška, Stolac, Čapljina, Prozor, Vareš, Žepče, Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Sanski Most.

Također se odnose na projekt „Izgradnja i opremanje farmi brojlera te dodjela junadi za tov i visokosteonih junica” na prostoru općina: Vukosavlje, Modriča, Zvornik, Han – Pijesak, Sokolac, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Osmaci, Teslić, Prnjavor, Prijedor, Doboj, Foča, Šipovo, Kotor – Varoš, Vlasenica, Milići, Srbrenica, Bratunac, Višegrad, Rogatica, Gacko, Nevesinje i Berkovići.

Korisnici su izabrani putem dva javna oglasa koja je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo i provelo početkom svibnja ove godine.

Tijekom ovog događaja, kojem su osim ministra Ramića prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, ministrica financija Jelka Milićević te ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, kao i gospodarstvenici i poljoprivrednici, premijer je generalno ocijenio da je Program prvenstveno posvećen stvaranju osnovnih pretpostavki za život dostojan svakog čovjeka.

Advertisement

Programom se zapošljavaju povratnici, ali i nove generacije koje, usprkos svemu, ostaju živjeti u njihovim zajednicama i trude se da stvore ugodniju i ljepšu budućnost za njihove obitelji. Ovo je novi zamah u zapošljavanju povratničke populacije, što za ovu kategoriju građana znači ekonomsku održivost i socijalno-egzistencijalnu nezavisnost.

Realizacijom 12 projekata, od kojih je šest iz Federacije BiH, na teritoriji cijele države direktno će biti uposleno 220 novih radnika povratnika. Osim toga, korisnici granta će uposliti dodatno 181-og radnika, što znači da je ukupan broj direktno uposlenih u naredne tri godine više od 400 radnika,rekao je premijer.

Predviđen je i novac za proširenje poljoprivrednih gazdinstava za 84 povratnika koji će se baviti uzgojem tovnih pilića i junadi.

Radnici će biti zaposleni u metalskoj, drvoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji. Program podrazumijeva i određeni broj projekata namijenjenih infrastrukturnim ulaganjima, proširenju pogona za proizvodnju konfekcijskog asortimana i građevinske operative te hladnjača za voće i slično.

Naglasio bih da je povećanje broja zaposlenih apsolutni prioritet Vlade FBiH. Mjere iz Programa rada Vlade rezultirale su porastom neto broja zaposlenih od oko 8.000, što je dovelo do rasta prihoda po osnovu direktnih poreza od oko tri posto. Naravno, ovo nije spektakularna brojka, no bitno je da imamo pozitivan trend a većina mjera kako iz Programa rada Vlade tako i iz Reformske agende su srednjoročnog karaktera te značajnije rezultate očekujemo u narednoj godini kada se poslovni ciklus počinje „zagrijavati”,kazao je premijer Novalić.

Istaknuo je važnost suradnje Vlade s realnim sektorom u cilju podizanja gospodarskih potencijala. Spremnost ovog sektora da i financijski participira u Programu ohrabruje, po premijerovim riječima, dajući potvrdu „da smo na pravom putu ekonomskog oporavka Federacije BiH”.

Ministar Ramić je istaknuo da su na natječaju birani gospodarstvenici s razvojnim, većinom proizvodnim projektima. Osim povratnicima koji će biti zaposleni, time je osigurana i podrška gospodarstvenicima za proširenje proizvodnih kapaciteta, dodao je.

Advertisement

Procijenjena ukupna vrijednost ulaganja za „Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika” u odobrene projekte je veća od 25 milijuna KM, a učešće resornog ministarstva je 2.397.000 KM.

U prvoj fazi za 2015. godinu, planirana je podrška za 84 projekta iz programa Izgradnja i opremanje farmi brojlera te dodjela junadi za tov (51 korisnik) i visokosteonih junica (33 korisnika).

Ukipna vrijednost ulaganja u odnosu na ovaj program je veća od 1,5 milijuna KM, od čega je osobno učešće korisnika 30 posto.

Ukupna vrijednost navedenih projekata je veća od 3,9 milijuna KM.

Jedan od gospodarstvenika koji su danas potpisali ugovor s obavezom otvaranja novih radnih mjesta je direktor kompanije „Bingo” d.o.o. Tuzla Jasmin Osmanović.

On je najavio nova zapošljavanja povratnika pokretanjem pogona tekstilne tvornice u Bosanskom Petrovcu i skladištarskih prostora u Janji.

(prvi.tv)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal