Poveži se putem

BiH

Povećanje plate za 400KM u FBiH: Vlada računa, iz SBiH tvrde da je moguće

Objavljeno

-

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, poručio je da će vlada ovog bh. entiteta na narednim sjednicama u parlamentarnu proceduru uputiti revidirane izmjene Zakona o dohotku.

Trenutno, kaže Novalić, Ministarstvo finansija na čelu sa Jelkom Milićević vrši računanja i nakon što sve bude precizirano biće poznato šta će biti upućeno parlamentarcima na usvajanje.

“Onaj koji se sjeća te klauzule u Zakonu o dohotku, sa 800KM neoporezivi dio će se popeti se na hiljadu. To su koraci u dobrom pravcu”, rekao je Novalić.

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu zajedno sa Evropskim narodnim savezom navode da je su uputili svoje prijedloge. Šef kluba SBiH, Admir Čavalić je pojasnio o kakvim izmjenama se radi.

“Mi smo podnijeli dva prijedloga izmjena i dopuna zakona koji se tiču doprinosa i poreza na dohodak. Očekujemo da to ide u parlamentarnu proceduru i da na sjednici bude najranije u februaru. Ukoliko bi to prihvatila oba doma federalnog parlamenta, poslodavci u FBiH trebaju da povećaju plate do 400KM uz 11 posto plaćanja doprinosa samo za PIO”, objasnio je Čavalić.

Čavalić je ilustrovao da bi ovim izmjenama poslodavci mogli povećati plate tako da bi radnici u konačnici ako su imali neto platu 600 KM mogli dobili na kraju mjeseca hiljadu KM.

Advertisement

N1

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal