Poveži se putem

Žepče

Predstavnici OXFAM-a iz Egipta posjetili općinu Žepče

Objavljeno

-

Dana 17.02.2015.godijne predstavnici OXFAM-a u BiH i predstavnici Razvojne agencije  „CEOSS“,  koja implementira projekat  „Pristup tržištu malih farmera“ u Egiptu, te predstavnici zadruga i udruženja farmera iz Egipta posjetili su općinu Žepče i Razvojnu agenciju Žepče.

Goste su dočekali direktorica RAŽ-a Branka Janko, menadžerica za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Zovko i Lucija Dunđer, viši stručni saradnik za poljoprivredu.

Projekat “Pristup tržištu malih farmera” (Smallholders Farmers’ Access to Markets in Bosnia and Herzegovina) finansira IFAD, a provodi OXFAM Italija, te za područje općine Žepče koordinira Razvojna agencija Žepče.  Cilj projekta je poboljšanje ruralnih uvjeta života na područjima koja se nalaze u nepovoljnom položaju i to poboljšanjem isplativosti sudjelovanja malih farmera u efikasnim lancima vrijednosti, odnosno povećanjem pristupa unosnim tržištima ciljanih proizvoda malih farmera, odnosno  da se poboljša položaj ugroženih kategorija na tržištu rada razvijajući zadruge i udruženja koji bi trebali omogućiti lakši pristup tržištu ovim kategorijama.

Razvojna agencija Žepče je predstavila gospodarske potencijale općine Žepče, rad i ulogu RAŽ-a na jačanju konkurentnosti MSP sektora, projekte koji su implementirani u području poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i buduće aktivnosti na pripremi projekata iz sektora poljoprivrede.

Također se razgovaralo o procesu implementacije projekta „Pristup tržištu malih farmera“ na području općine Žepče, kao i rezultatima koji se očekuju po njegovom završetku. Razmjena iskustava i prijenos znanja, primjena sličnih metodologija za rješavanje problema u sektoru poljoprivrede su bile teme razgovora između predstavnika Općine Žepče, Razvojne agencije Žepče i predstavnika „CEOSS-a“.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal