Poveži se putem

Tehnologija

Oprez-Nove prevare putem mobilnog telefona. Evo o čemu se radi

Objavljeno

-

Korisnici telekom usluga ne treba da se javljaju na pozive sa nepoznatih brojeva koji počinju sa 0088, 0044, 0022, 0021 ili 0023, jer je riječ o prevari koju će skupo platiti. Riječ je o satelitskim pozivima koji uglavnom stižu iz afričkih zemalja.

Banjalučaninu Marku J. prije dva dana zazvonio je telefon oko 5.30 časova, a na displeju je vidio broj 00235 993 03 166.

“Probudilo me zvono. Dok sam u polusnu pokušavao da pronađem telefon, on je prestao da zvoni. Broj mi je bio čudan. Provjerio sam kasnije na informacijama i rekli su mi da je to poziv iz afričke zemlje Čad “, ispričao je Banjalučanin.

Kaže da nikoga ne poznaje na afričkom kontinentu i da iz Čada nema ko da ga pozove.

“Kasnije sam čuo da, u slučaju da sam se javio na ovaj broj, ne bih mogao da prekinem vezu sve dok mi ne skinu pozamašan iznos sa računa”, rekao je Marko J.

Advertisement

Iz kompanije “m:tel” apelovali su na svoje korisnike da budu pažljivi ako primijete nepoznate brojeve i da ih ne pozivaju u slučaju da nisu uspjeli da se jave.

“Pozivi ili poruke koji počinju numeracijama 0088, 0044, 0022, 0021, 0023 najčešće su sa satelitskih mreža i tako se i tarifiraju. Zbog toga ih ne treba pozivati niti na njih slati poruke”, istakli su u “m:telu”.

Naglasili su da kontinuirano informišu svoje korisnike o štetnim posljedicama ovakvih spamova sa kojima se sreće većina telekom operatera širom svijeta.

“Mi nemamo povećan broj ovih poziva u našim kol centrima. Ipak, ako postoje bilo kakve nedoumice, pozivi i poruke sa neuobičajenih brojeva, apelujemo na korisnike da ne ostvaruju povratni poziv i da se jave našoj korisničkoj podršci kako bismo blokirali pozive sa spornih numeracija “, naglasili su u “m:telu”.

Dodali su da nisu primili nijednu žalbu u vezi sa nepredviđenim troškovima korisnika koji su stvoreni na ovaj način.

“Važno je napomenuti da se dolazni pozivi sa bilo kojeg broja ne naplaćuju ako se korisnici nalaze u “m:tel” mreži”, dodali su u “m:telu”.

Korisnici “m:telovih” usluga nedavno su se našli i na meti prevaranata koji su sa različitih brojeva putem SMS poruka tražili da im dopune račun sa pet maraka.

Advertisement

“Kad stigneš dopuni mi na ovaj broj 5 maraka. U romingu sam, nemam više ni feninga na računu, a treba mi. Sutra popodne dolazim, pa se vidimo, zvaću te”, poruka je koja je kružila mjesecima. Njen sadržaj je uvijek bio isti, a stizale su sa različitih brojeva telefona, dok se kao pošiljalac predstavljao izvjesni Zoran.

U “m:telu” ističu da je besplatan poziv na broj 066 10 10 10 raspoloživ svim njihovim korisnicima 24 časa. Putem ovog broja mogu da prijave sve sumnjive pozive i poruke.

0044 – Velika Britanija

0022 – Gvineja

0021 – Južnoafrička Republika

0023 – Čad

0088 – Skajp poziv

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal