Poveži se putem

Kultura

Premijera: Knjiga “Raskorak” Arifa Odobašića ugledala svjetlo dana

Objavljeno

-

Sa zadovoljsvom možemo obavijestiti posjetitelje portala Zepce.Ba da je dugo čekana knjiga “Raskorak” autora, Žepčaka, Arifa Odobašića konačno ugledala svjeto dana. Ovom prilikom ćemo vam “Raskorak” predstaviti dijelovima recenzije, ponekom pjesmom, kao i informisati o samoj promociji.

Kako kaže recezent knjige Ivica Budulica Strikan, Arif se latio Sizifovog posla – Traži svoj svijet, bolji svijet, u kom će sa osmijehom buditi se, sa mladenački zdravom nadom da “Vakat je da i kod mene južni vjetar puhne!”. Dakle, traži, želi i čini da (se) nešto promijeni!

U Odobašićevoj poeziji definirana su htijenja i želje, ali ne i put kojim se do cilja stiže. Našao se u “RASKORAK-u”.

Advertisement

U Boju, u znoju, u odi i stroju

U sreći, u tjeranju, u sudbi i kroju

U nadi, u dnu, u kasabi i zlu

U mraku, u rezu, u tomu i tu … (iz pjesme Raskorak)

Advertisement

“Na desetinu naslova još bih vam trebao skrenuti pažnju: ČAR “L”, TAMO, TAKO, DJEVOJKO, PUTUJEŠ – PUTUJ, ŠUTNJA … i još … ali, ne želim da budem pretjerano sugestivan. Jedino što moram, a to je da vas uputim na pjesme VRISAK i BEGO – SUDBINA, a posebno na jednu “sevdahli” koja je naslovljena kao Vakat dunja.” – ističe Ivica Budulica Strikan u recenziji knjige.

Vakat dunja

Još postoje dani koji se tiču samo mene.

Advertisement

Ona topola iznad Hamdine mejhane i urezana slova,

prve ruže Nizama-kadune i trn koji bježi pod nokat,

osmijeh kod grožđa Dževadova,

trajanje minute u avliji i …

Advertisement

Sjećam se bio je to vakat dunja.

“Lirski subjekt autora govori sve o njegovoj individualnosti i spremnosti da ide dalje. Arifova poetika je nagonska jer je i sam autor vrlo često, u svojim pjesmama, prisutan ne kao JA, u prvom licu jednine, nego kao ON … Ova poezija je uveliko nadrasla mlađahne godine samog autora, postavljena je nejasna granica koja razdvaja dijete i svjesnost mladog čovjeka o njemu samom i o onom što ga okružuje.” – Ističe Sabina Maličbegović koja je dala ogroman doprinos i veliku pomoć i podršku autoru da ostvari svoj san i izda svoj prvijenac. Napomenimo i to da je Sabina ujedno i uradila lekturu i korekturu knjige.

Prvo izdanje knjige je štampano u 500 primjeraka, a u prodaji po cijeni od simboličnih 10 KM će se naći u toku i poslije promocije koja je planirana 12.04.2014. godine u Gradskoj kafani u Žepču od 19 sati.

Ovom prilikom portal Zepce.Ba upućuje iskrene čestitke svom sugrađaninu Arifu Odobašiću i zahvaljuje na ukazanoj časti što upravo mi premijerno predstavljamo ovaj naslov. Hvala Arifu koji je prvi štampani primjerak knjige poklonio upravo redakciji našeg portala. Ujedno pozivamo sve građane Žepča i okoline da svojim prisustvom uveličaju ovu, za nas sve, veliku promociju koja će se održati 12. aprila.

Advertisement

O autoru:

Arif Odobašić je rođen 07.12.1989. godine u Zenici. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Žepču. U Zenici završava Pedagoški fakultet i stiče zvanje profesora razredne nastave. Živi i radi u Žepču, a “Raskorak” mu je prva zbirka poezije.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal