Poveži se putem

Religija

Proslavljen patron Uzvišenja Svetog Križa u Bistrici kod Žepča

Objavljeno

-

U četvrtak, 14.09.2017. godine proslavljena je svetkovina Uzvišenja Svetog Križa u Bistrici kod Žepča, koja je ujedno i patron ove župe. Svečanu Svetu misu u prijepodnevnim satima predvodio je don Marin Marić, župnik iz Deževica kod Kreševa uz koncelebraciju desetak svećenika iz okolnih župa.

Na početku Mise bistrički župnik don Marijan Pejić je pozdravio sve nazočne vjernike i braću svećenike te prepustio don Mariću da započne Misno slavlje.

Don Marin je u svojoj propovijedi kazao više o simbolu križa koji je simbol ljudske slave i suradnje s Bogom. Posebno je istaknuo da je današnja svetkovina „Udžbenik“ naše vjere, te da nju možemo razumjeti, i štovati samo jakom vjerom. Naglasio je da se križ percipira na dva načina: kao osjećaj zahvalnosti kojim je Isus otkupio grijehe i kao osjećaj krivnje u smislu da ljudi traže razlog krivnje u drugome te da je taj osjećaj onaj koji ljude vodi u beznađe i depresiju, a ljubav je jedini lijek za to.

U nastavku svoje propovijedi don Marin je naglasio da u sv. Pismu imamo mnogo uzora u strpljivom nošenju križa, kao što su Isusova Majka Marija, Sv. Pavao, a kroz cijelu crkvenu povijest mnogi svetci i svetice uzori su u strpljivosti u nošenju križa. I u našoj povijesti ovoj sada koju proživljavamo u ovoj suznoj dolini, mnogi branitelji, udovice, majke, očevi uzor su dostojnog nošenja Kristova križa i radosnog svjedočenja svoje vjere. Na samom koncu don Marin je reko da trebamo u svoju domovinu, obitelji, škole, crkve vratiti ravnotežu života koja će istjerati osjećaj krivnje i kupovine ljudskog života, a vratiti ljubav – koja je smisao životnog postojanja i vjerničkog življenja, zato dragi vjernici, ne bojmo se života, uzmimo križ, vratimo život u našu zemlju i kraj, zaključio je don Marin.

Na koncu Svete mise bistrički župnik don Marijan je zahvalio svim vjernicima koji su došli na patron kao i onima koji su uveličali ovo slavlje dolaskom iz drugih okolnih mjesta. Župski zbor je uveličao slavlje pjevanjem i sviranjem prigodnih pjesama. Završnim blagoslovom koji je izmolio velečasni Marin završilo je Misno slavlje, a nakon Mise ispred crkve se razvilo kolo uz izvornu glazbu i druženje.

(kta)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal