Poveži se putem

Žepče

Ramazanske akcije uređenja žepačkih mezarja

Objavljeno

-

Proteklih dana, u Medžlisu IZ Žepče, džematima Žepče i Gornja Golubinja, urađen je posao uređenja, košenja mjesnih mezarja.

Kada je u pitanju Gornja Golubinja, akciji se odazvao veliki broj džematlija koji su, u koordinaciji sa mjesnim imamom i Džematskoim odborom, uglavnom ručno, pokosili i uredili mjesno mezarje.

U Džematu Žepče, u naselju Preko, mezarje površine 15-ak dunuma, pokošeno je i uređeno za nepuna 3 sata, jer se akciji, koja je dogovorena na teraviji u mjesnoj džamiji, odazvalo 64 džematlija, uglavnom omladinaca, koji su i ručno i mehanizacijom uredili ovo izuzetno veliko žepačko mezarje. Aktivnosti su koordinirali žepački imami i Džematski odbor, a dogovorena je još jedna akcija, pred sami Bajram.

Inače, održavanje mezarja zadnjih godina predstavlja veliki problem za MIZ Žepče, jer je to postao izuzetno skup posao – džemati imaju velike finansijske probleme zbog održavanja mezarja.

Ovakve akcije su za svaku pohvalu, i ovom prilikom iz Medžlisa zahvaljuju svim džematlijama koji su na bilo koji način učestvovali u ovim hairli poslovima, u ovim mubarek danima.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal