Poveži se putem

Žepče

RAŽ nastavlja aktivnosti na izgradnji brenda “Žepački sir”

Objavljeno

-

Prilike i mogućnosti koje nudi proizvodnja žepačkog sira potrebno je proširiti i kontinuirano unaprjeđivati postojeću proizvodnju kao bi se dobio kvalitetan proizvod, poručeno je sa završne manifestacije projekta “Got cheese?“ koji je implementiran od strane Udruženja “Spori turizam“ Žepče i Razvojne agencije Žepče, a finansirala ga Američka ambasada u Sarajevu u sklopu programa “Women Empowerment“ u BiH.

Implementacija projekta je počela 1. juna 2013. godine i trajala je godinu dana. Namjera projekta bila je doprinijeti ekonomskoj nezavisnosti i socijalnoj uključenosti žena na teritoriji općine Žepče, te povećati stepen ekonomske osnaženosti žena u ruralnim područjima ove općine, kroz mapiranje, udruživanje, nabavku opreme i obuku 10 žena koje se bave proizvodnjom sira, sa ciljem usavršavanja proizvodnje sira, proširenja proizvodnje, povećanje prodaje te stvaranja uvjeta za uvrštavanje proizvedenog sira u gastro turističku ponudu općine Žepče.

Na završnoj manifestaciji projekta, o primjerima dobre prakse, te prilikama za razvoj “Žepačkog sira”, kao i kako unaprijediti proizvodnju i učiniti je održivom govorio je prof.dr.sc. Samir Kalit sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je naglasio da proizvodnja sira u općini Žepče, koja se priprema na tradicionalna način u prirodnom okruženju i čistom okolišu, ima perspektivu ali da je neophodna stalna edukacija i usavršavanje proizvođača i kvalitetna promocija.

Ispred “Udruženja proizvođača sira u BiH“ govorio je dipl.ing.agr. Omer Mrakić, dok su dobre prakse predstavili Alen Jusupović, proizvođač magarećeg mlijeka i proizvoda od magarećeg mlijeka iz Zavidovića i Hidajet Fejzić, proizvođača ovčijeg sira na S.D. “Ramče“ Begov Han.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko najavila je i naredne aktivnosti na izgradnji brenda “žepački sir“ koje će nastaviti provoditi Razvojna agencija Žepče zajedno s udruženjem i proizvođačima, a odnose se na izradu investicijske studije proizvodnje žepačkog sira.

Advertisement

Najavila je za jesen poljoprivredni sajam u Žepču koji će Završnici ovog projekta prisustvovali su i Općinski načelnik Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, predsjednica Udruženja “Spori turizam“ Žepče Brigita Lovrić, te ispred Službe za gospodarstvo i financije Općine Žepče pomoćnik Općinskog načelnika Namik Malićbegović i viša stručna saradnica za poljoprivredu Lucija Dunđer.

Po završetku plenarnog dijela, korisnicama su uručeni materijal i sirarska oprema, a potom je na štandovima ispred vijećnice upriličena i degustacija “Žepačkog sira”.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal