Poveži se putem

Žepče

RAŽ održao info dan o Programu sufinansiranja zapošljavanja 2016

Objavljeno

-

U organizaciji Razvojne agencije Žepče, Službe za zapošljavanje ZDK, Biroa rada Žepče i Službom za gospodarstvo i finansije općine Žepče, u srijedu 24.02.2016. godine u dvorani OV Žepče održana je prezentacija Programa sufinansiranja zapošljavanja 2016.

Info danu odazvao se velik broj žepačkih poduzetnika, privatnika kao i osoba koje se planiraju prijaviti na objavljene javne pozive.

Ispred kantonalne Službe za zapošljavanje o objavljenim pozivima danas je govorio direktor Marinko Kelavić koji je naglasio da ovi i slični projekti služe za stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta, ali da su u konačnici, poduzetnici ti koji apliciraju na pozive i koji upošljavaju nove ljude.

Advertisement

Od pet aktualnih različitih programa zapošljavanja i samozapošljavanja Kelavić je kao najinteresantniji izdvojio onaj od Federalne vlade koji ZDK donosi izdašnih 9.385 000 KM.

Podršku Info danu dao je i ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi ZDK Nurđehan Šahinović koji je između ostalog pohvalio i novi pristup Službe za zapošljavanje, koja se javnim prezentacijama nastoji približiti, kako svojim korisnicima, tako i poslodavcima.

Poslodavci su pozdravili ovakvu praksu rada Službe za zapošljavanje, pri čemu su naglasili da očekuju da će više novca za ovakve programe smanjiti izraženu nezaposlenost i u ovom dijelu Federacije BiH.

U tu svrhu je i održan radni sastanak sa poslodavcima iz Žepča jer ovim sredstvima će se putem Službe plaćati doprinosi zaposlenika, minimalna plaća, i to godinu dana s tim da poslodavac iduću godinu mora zadržati uposlene sa istim primanjima.

Advertisement

Potrebe za zapošljavanje su velike i od poslodavaca i nezaposlenih osoba naglasio je Sehadet Hadžić iz kantonalne Služba za zapošljavanje. Ključni kriterij za apliciranje je da je osoba na birou duže od 30 dana od dana objave ovih javnih poziva, a ovisno od programa priliku  imaju svi, od neobrazovanih do onih sa fakultetskom diplomom.

Ispred RAŽ, direktorica Branka Janko, pozvala je sve poslodavce i nezaposlene osobe kojima treba pomoć oko aplikacija, da se jave u RAŽ gdje će dobiti svu potrebitu pomoć.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal