Poveži se putem

Žepče

RAŽ: Potpisani ugovori sa korisnicima projekta

Objavljeno

-

U petak u Sali Općinskog vijeća Žepče održana je prezentacija dosada ostvarenih rezultata u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u agrobiznisu“ i predstavljene su naredne aktivnosti na formiranju Fonda za ruralni razvoj i uspostave Mreže žena ruralnih MZ općine.

Na ove teme govorile su Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče i Marijana Zovko, koordinatorica projekta, dok je Ankica Marković, članica Gender radne grupe općine Žepče i predsjednica MZ Vinište prezentirala rad Gender radne grupe i aktivnosti oko izrade Gender akckionog plana općine Žepče.

Prethodno je organizirano potpisivanje ugovora koje su u ime općine Žepče, kao partnera na projektu i Razvojne agencije Žepče, implementatora, potpisali općinski načelnik Mato Zovko i direktorica Branka Janko sa 15 žena korisnica projekta „ Ekonomsko osnaživanje žena u agrobiznisu“ koji se provodi u okviru programa Lokaliziranje gendera u FBiH, uz finansijsku podršku UN-WOMEN, a kojeg zajednički implementiraju Gender Centar FBiH i Nizozemska organizacija za razvoj-SNV. Korisnice projekta su se obavezale da će u naredne tri godine nastaviti sa započetom proizvodnjom krastavaca kornišona za koju su im dodijeljene sadnice, zaštitna sredstva i sistem za navodnjavanje kao podrška samozapošljavanju i poboljšanju položaja žene u ruralnim sredinama općine Žepče.

Općinski načelnik Mato Zovko obećao je daljnju podršku onima koje budu pokrenule i registrirale vlastiti biznis, a od strane Razvojne agencije Žepče imati će osiguranu stručnu pomoć u proizvodnji krastavaca kornišona , te osiguran otkup i prodaju.

U okviru projekta biće podignuti i zasadi jagode na pet dunuma zemljišta kod pet odabranih korisnica koje su prethodno prošle edukacije za uzgoj jagoda, a narednih dana biće im dostavljene sadnice i ostali potrebni repromaterijal, te potpisani ugovori o saradnji.

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal