Poveži se putem

Religija

Rijaset IZ donirao klupe, stolice i table za mektebsku nastavu u Žepču

Objavljeno

-

Medžlis islamske zajednice Žepče nastavlja s aktivnostima na poboljšanju uvjeta rada i usvajanja znanja na području mektebske nastave. Rijaset Islamske zajednice u BiH je putem Vakufske direkcije, a na zahtjev MIZ Žepče, donirao 100 klupa, 200 stolica i 10 tabli za sve potrebe mektebske nastave.

Donirana oprema raspodijeljenja je po džematima na području MIZ Žepče, što će uveliko olakšati rad muallima, ali i polaznika mekteba.

-„Konstantno radimo na tome i borimo se da svojim učenicima, odnosno polaznicima mektebske nastave, obezbijedimo kvalitetnu edukaciju na prvom mjestu, a potom i da im osiguramo što bolji prostor i sredstva za rad. Nije lako naći potrebna sredstva da bi se obezbijedilo sve što bismo željeli, ali putem ovakvih donacija, u svakom slučaju idemo ka tome da ostvarimo zacrtane ciljeve. Zahvaljujemo se Rijasetu IZ što ima sluha za naše potrebe i što se odazvao našem zahtjevu, čime smo dobrim dijelom unaprijedili kvalitet obrazovanja na području Medžlisa Žepče. Nadam se da će tako biti i u budućnosti, a na nama je da se i dalje borimo za što kvalitetnije prenošenje znanja mlađim naraštajima, jer znanje je ono što nam niko ne može oduzeti“, izjavio je glavni imam MIZ Žepče prof. Džafer ef. Gračić,.

Škola pruža našoj djeci informacije o općem znanju, međutim škola ne usađuje i vjerske vrijednosti, a tu zadaću preuzima mekteb. Mektebska nastava je temeljni oblik islamskog odgoja i obrazovanja u džematu. Cilj i zadatak mektebske nastave je da pripremi i osposobi polaznike mektebske nastave da žive u skladu sa islamskim propisima. Ovaj cilj i zadatak se postiže sveobuhvatnim islamskim pedagoškim i didaktičko-metodičkim radom muallima. Da bi mektebska nastava urodila plodom, tri komponente sačinjene od imama, tj. muallima, djeteta, i roditelja moraju da funkcionišu i da ispunjavaju svoju dužnost.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal