Poveži se putem

Žepče

Samozapošljavanje u ruralnim područjima

Objavljeno

-

Kao podrška samozapošljavanju stanovništva u ruralnom području općine Žepče, Razvojna agencija Žepče, uz podršku Federalnog ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, isporučila je sadnice voća za deset korisnika.

Riječ je o interno raseljenim osobama koje su zainteresovane za podizanje novih zasada maline, jabuke, kruške i šljive na svojim domaćinstvima.

Isporučeno je 7000 komada sadnica maline i 750 komada sadnica jabuke, kruške i šljive iz Rasadnika „Heko“ Bugojno i Voćnog rasadnika Srebrenik, koje su istog dana i zasađene na ranije pripremljenim parcelama krajnjih korisnika.

Advertisement

Podršku ovom projektu dalo je Udruženje invalida poljoprivrednika „Patrioti“ Željezno Polje-Žepče koje okuplja oko 20 članova, i MZ Gornja Lovnica.

Uloga Razvojne agencije Žepče, je pružanje podrške lokalnim inicijativama u pokretanju malih biznisa u ruralnim područjima. Omogućiće se plasman roba na domaća tržišta, prodaja i plasman za poznatog kupca, a Udruženje invalida poljoprivrednika, i MZ Lovnica Gornja će raditi na jačanju lokalnih kapaciteta i međusobnom umrežavanju sadašnjih i budućih korisnika.

Ovaj projekat nastavak je započetih aktivnosti na stvaranju boljih uslova za život povratnika i interno raseljenih osoba na području općine Žepče, koje su ujedno iz kategorije socijalno ugroženih osoba. Nabavkom sadnog materijala omogućuje se da započnu male biznise koji će im osigurati skromne prihode za normalan život.

Spremnost za ovakvim akcijama u općini Žepče je odavno pokazana kako od strane povratnika i interno raseljenih osoba, tako i od strane domicilnog stanovništva koje dijeli sudbinu ostalih građana koji žive u općini Žepče i šire.

Advertisement

Razvojna agencija Žepče zajedno sa Općinom Žepče priprema projekt „Samozapošljavanje u ruralnim područjima“ čija bi realizacija trebala otpočeti u narednih nekoliko mjeseci i koji će ubrzati lokalni razvoj i zapošljavanje u oblastima poljoprivrede, turizma i obrtništva.

RAŽ

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal