Poveži se putem

Žepče

U Žepču otvorena “Izložba fotografija sakralnih i religioznih eksponata svih vjera sa prostora BiH”

Objavljeno

-

Još jedna dobra saradnja i odlična ideja realizovana je između JU Dom kulture Žepče i JU Opća biblioteka Žepče.

Naime, u četvrtak 05. maja, u Gradskoj kafani Doma kulture Žepče otvorena je „Izložba fotografija sakralnih i religioznih eksponata svih vjera sa prostora BiH“, autora velečasnog Ivana Ravlića.
Na početku ove kulturne manifestacije prisutnim ljubiteljima umjetnosti obratio se i direktor JU Dom kulture Žepče Marinko Kelavić koji je iskazao važnost ove izložbe ističući povezanost svih naroda i ljepotu suživota.
Svoju zahvalnost gostovanjem u Žepču iskazao je i sam autor izložbe.
Velečasni Ivan Ravlić rođen je 06. aprila 1950. godine u Donjoj Lupljanici kod Dervente. Trenutno obavlja funkciju župnika u Posavskoj Mahali. Do sada je objavio brojne članke u katoličkim listovima, ali je ideja o izložbi sakralnih i religioznih eksponata svih vjera na teritoriji BiH: islamske, rimokatoličke, pravoslavne i jevrejske vjerske zajednice koje egzistiraju na teritoriju BiH, dugo sazrijevala u njemu. Ova kulturna manifestacija za ovo područje jedan je korak naprijed u pravcu poboljšanja međureligijske komunikacije, ekumenizma i dijaloga. Cilj je povezati i ujediniti narode u njihovoj različitosti.
Ivan Ravlić do sada je izlagao u Sarajevu, Odžaku i Derventi. U Žepču je na izložbi postavljena samo 1/6 eksponata. „Ideja za ovakav poduhvat rodila se 2004. godine. Želio sam nešto učiniti za narode u BiH. Oko 2005. godine upustio sam se u ovaj pomalo rizičan projekt. Izložbe i katalog sadrže oko 600 eksponata, 150 eksponata o svakoj od četiri vjere i vjerske zajednice u BiH: jevrejska, rimokatolička, pravoslavna i islamska. Ovo je projekt koji može okupiti sve narode i konfesije u BiH.“- ističe vlč. Ravlić.
Na kraju je, u ime Općine Žepče izložbu otvorio pomoćnik općinskog načelnika Ilija Barešić. Za muzički dio ove kulturne manifestacije pobrinule su se članice Ženske vokalne grupe „Emptiane- Žepčanke“.
Izložba je otvorena za posjete od 05.- 11. maja 2011. godine u Gradskoj kafani u Žepču.

Radio Žepče

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal