Poveži se putem

ZDK

Saopćenje sa Konstituirajuće sjednice devetog saziva Skupštine ZDK

Objavljeno

-

Dana 21.11.2022. godine, održana je konstituirajuća sjednica 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Na početku zasjedanja predsjedavajući Skupštine 8. saziva Ćazim Huskić zastupnicima je predočio Odluku Centralne izborne komisije BiH o potvrđivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, sa izvještajem o ovjeri i dodijeljenim mandatima.

Konstituirajućoj sjednici su prisustvovala svih 35 nosilaca ovjerenih mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Nakon intoniranja himne države Bosne i Hercegovine prisutni zastupnici dali su svečanu izjavu i preuzeli mandate. Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona čini devet stranaka:

 1. SDA – Stranka demokratske akcije – 11 mandata,
 2. BOSANSKOHERCEGOVAČKA INICIJATIVA-KASUMOVIĆ FUAD – ZA BiH – 5 mandata,
 3. SDP- Socijaldemokratska partija BiH – 5 mandata,
 4. ŽELJKO KOMŠIĆ – ZA GRAĐANSKU DRŽAVU – DF/GS – 3 mandata,
 5. NAROD I PRAVDA – 3 mandata,
 6. HDZ BiH, HSSSR, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST, HDZ90, HNP – 3 mandata,
 7. NES – 2 mandata
 8. SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BiH – 2 mandata i
 9. NAŠA STRANKA – 1 mandat.
  Nakon svečanog dijela u okviru druge tačke dnevnog reda Skupština je donijela odluke o osnivanju klubova zastupnika konstitutivnih naroda i to:
   Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Ćazim Huskić, a za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Vahid Ramić.
   Za predsjednika Kluba Srba izabran je Mladen Simić, a za zamjenika predsjednika Goran Bulajić.
   Za predsjednika Kluba Hrvata izabrana je Sanja Renić, a za zamjenika predsjednika izabrana je Snježana Pandža.
  U okviru četvrte tačke dnevnog reda donesena je Odluka o izboru Komisije za izbor i imenovanja (privremena). Nakon toga, a obzirom da Klub zastupnika Bošnjaka nije postigao saglasnost oko kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine i nije ni dostavio svoj prijedlog kandidata na potvrdu Skupštini, (posredstvom Komisije za izbor i imenovanja), dok su Klub zastupnika Hrvata i Klub zastupnika Srba proveli taj postupak i svoje prijedloge dostavili Skupštini na potvrđivanje, Predsjedavajući Skupštine 8. saziva je konstatovao da iz naprijed navedenog proizilazi da nisu ispunjene ustavne i poslovničke pretpostavke da Skupština nastavi dalji postupak potvrđivanja kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenike predsjedavajućeg Skupštine, pa Komisija za izbor i imenovanja nije mogla utvrditi Prijedlog Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i /ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine i dostaviti je u dalju skupštinsku proceduru. Imajući u vidu ovakvu situaciju, predsjedavajući Skupštine je prekinuo sjednicu dok se ne obezbijede svi potrebni uslovi za njen dalji rad, nakon čega će biti zakazan nastavak sjednice.

Stručna služba Skupštine ZDK

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal