Poveži se putem

Žepče

Sedin Memčić: Ko bi gradio ako i ja odem?

Objavljeno

-

Odbio je ponude da radi u Njemačkoj, Švedskoj, Holandij, Sloveniji i Hrvatskoji a zbog prezaposlenosti do njega je gotovo nemoguće doći. Sedin Memčić, zidar iz Golubinje sa petočlanom ekipom gradi kuće, hotele, poslovne prostore i dokaz je da za vrhunskog majstora uvijek ima solidno plaćenog posla..

U marketing nikada nije uložio ni jednu konvertibilnu marku a ipak svake sedmice odbije najmanje jedan posao. Više i ne broji koliko ponuda za odlazak u zapadnu evropu je odbio. Sedin Memčić – Sejdo kaže da su na našim prostorima deficitarne sve vrste zanatlija i da će za dobrog majstora koji poštuje rokove i pridržava se kvaliteta, i ovdje uvijek biti posla.

– U Njemačkoj bih tri puta više zarađivao ali ne bih bio kod svoje kuće. Na građevini sam počeo sa ocem koji je život izgubio na gradilištu i evo već trinaest godina radim samostalno. Naravno, imam ekipu od pet radnika i prosječnu dvospratnu kuću, u kojoj nema posebnih građevinskih zahtjeva, možemo izgraditi za 25 radnih dana – kaže Sejdo Memčić.

Da bi bio u trendu posjećuje razne seminare i sajmove iz svoje struke, savjetuje se sa kolegama i prodavcima građevinskog materijala, a najveća preporuka su mu završeni poslovi jer reklamacije na njegove radove – nema.

– Kada sam završio dogovorene poslove na motelu Kavalir u Golubinji, vlasnik je tražio da radim i dodatne poslove, nije htio da traži drugog majstora. Klijenti prepoznaju kvalitet a u građevini se fušeraj vrlo brzo provali. Nije mi cilj da prevarim mušteriju koja poštuje dogovor i pošteno plati posao, od toga nema nafake  – objašnjava Sejdo.

Kaže da poštuje svaki projekat ali da ponekad mora da sugeriše arhitektama što je potrebno izmjeniti, kako bi građevina koju zida bila funkcionalna. Sve mora biti pod konac, ravni zidovi u „vinklo“, perfekcija u krovnoj građi i milion drugih sitnica koje mora ispoštovati.

Advertisement

– Najbolja reklama je završen posao. S druge strane ne želim, niti znam da prevarim ljude koji investiraju u gradnju jer oni ulažu ne baš mali novac. Ako sam zadovoljan i ako smo pogodili neki posao, zašto bih varao takvog čovjeka koji me plaća po dogovoru. Ako on cijene mene kao majstora, cijenim i ja njega i njegov novac – kaže Sedin Memčić.

Kaže da razumije ljude koji, u potrazi za poslom, odlaze širom svijeta ali da za sada nema namjeru pakovati kofere.

– Ko bi onda gradio ovdje? Odlazak mladih se itekako osjeti ali ja nemam namjeru da idem, sve dok je mistrije i zidarskog čekića – zaključuje Sedin Memčić – Sejdo.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal