Poveži se putem

Film

Sinoć u Žepču prikazan film “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri”

Objavljeno

-

Film “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri”, u produkciji Laudata prikazan je sinoć u Domu kulture u Žepču. “Ovim filmom redateljice i scenaristice Nade Prkačin želi se izreći istina o smaknuću 66 redovnika Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, čije su članove pobili jugokomunisti tijekom i u poraću nakon Drugog svjetskog rata”, navodi se u priopćenju Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Od 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u ovoj tragediji iz samostana u Širokom Brijegu je njih 34. Do sada se zna za grobove 33 ubijena hercegovačka franjevca. Od toga njih 24 je pokopano u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, a za posmrtnim ostatcima ostalih franjevaca se traga.

– U izrazu pijeteta prema tom smaknuću vrsne franjevačke duhovno-intelektualne zajednice, neminovno je istaknuti i veliko stradanje Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Vrhbosanske nadbiskupije u Drugom svjetskom ratu i poraću koje je po broju svojih ubijenih redovnika/svećenika u vrhu stradanja Crkve u Hrvata – poručio je dekan Žepačkog dekanata i župnik župe sv. Ilije proroka u Zenici fra Zdravko Anđić.

Naime, u Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene također je ubijeno 66 fratara, više u poraću nego u samom Drugom svjetskom ratu.

– Ovaj dokumentarac želi nas podsjetiti na žrtve i na zlo koje se učinilo. Onaj tko ne zna cijeniti svoje žrtve, ima li pravo na bolju budućnost – zaključio je fra Zdravko Anđić.

Projekciji je nazočila i producentica filma Ksenija Abramović, koja je kazala kako je spomenuti film spomen na određeno stradanje hercegovačkih franjevaca prouzročeno mrziteljima vjere i ljudima koji nisu podnosili da se čovjek klanja Bogu, a ne, kako je kazala, bezbožnom partijskom sekretaru.

Advertisement

(FENA)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal