Poveži se putem

Žepče

Svečanom sjednicom OV Žepče obilježen Dan općine

Objavljeno

-

Žepčaci i Žepčanke 14. oktobra slave Dan općine, a tim je povodom, kao i prethodnih godina, pripremljen bogat i sadržajan program čiji je središnji događaj Svečana sjednica Općinskog  vijeća koja je upriličena danas u kino-dvorani Doma kulture.

Svečana sjednica u povodu Dana općine, prigoda je da se sumira dosadašnji rad i sve ono što je učinjeno u protekloj godini, ali i da se oda priznanje zaslužnima za promociju i razvoj lokalne zajednice.

Sjednici su nazočili brojni ugledi gosti među kojima su bili Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH  Marinko Čavara, dopredsjednik RS-a Davor Pranjić, zastupnici u Zastupničkom Domu Parlamenta Federacije Dario Knezović i Josip Martić, ministar Pravosuđa Federacije Vedran Škobić, predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar, predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić i zastupnik u Skupštini Ivica Penić,  Premijerka ZDK Amra Mehmedić s ministrima, te pomoćnici i tajnici federalnih, kantonalnih i državnih institucija, ali i uvijek dragi gosti iz prijateljskih gradova i općina; načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i predsjedavajući Gradskog vijeća Vinko Topić, načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević i predsjedavajući OV Stari Jankovci Boris Dragičević, načelnik Gruda Ljubo Grizelj i načelnik Usore Zvonimir Anđelić.

Sjednici su također nazočili vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Žepče, predstavnici vjerskih institucija, javnih poduzeća i ustanova, predstavnici mjesnih zajednica i političkih stranaka i drugi građani.

U uvodnom govoru, pored čestitke Žepčankama i Žepčacima povodom Dana općine, predsjedavajući OV Žepče Edin Šišić podsjetio je na povijesni dio naše općine čije ime se nalazi u zapisima iz 15. stoljeća……

Na današnji dan, prije tačno 565 godina, Bosanski kralj Stjepan Tomaš u Žepču je izdao povelju visokom činovniku Stjepanu Ratkoviću. To je ujedno i prvi pisani trag o postojanju Žepča i taj datum se već 16 godina slavi kao Dan općine Žepče. Ponosni smo zbog toga što se naš grad spominje sredinom 15. stoljeća kao sredina u kojoj se živi i pokušava graditi život. Iako smo kroz ovih 5 stoljeća prolazili različita iskušenja, kojih imamo i danas, mi moramo biti sretni i ponosni na sve naše uspjehe i aktivnosti koje se provode u našoj općini – kazao je između ostalog Šišić, koji se osvrnuo i na dobru suradnju Općinskog vijeća i izvršne vlasti.

Advertisement

Sve što se uradi je vidljivo, opipljivo, a u svrhu kvalitetnijeg i ljepšeg života prvenstveno naših sugrađana…. Zahvaljujući kontinuitetu, međusobnom uvažavanju i zalaganju svih nas koji živimo ovdje, Žepče je izraslo u jednu multikulturalnu sredinu u kojoj su uvelike prevaziđene ne tako davne nacionalne netrpeljivosti, te da je za razliku od nekih perioda naše povijesti kad je bilo jedno od najslabije razvijenih mjesta, Žepče danas svijetla točka i primjer kako se treba i mora raditi – dodao je Šišić.

Čestitkom u povodu Dana općine Žepčankama i Žepčacima svoj govor je započeo i općinski načelnik Mato Zovko, koji je podsjetio da je Dan općine prigoda se okupimo i svečano obilježimo, ne samo Svečanom sjednicom, nego i drugim kulturnim, sportskim, infrastrukturnim i gospodarskim događajima.

Za općinu je najbitnije i najvažnije da iz svoje nadležnosti kvalitetno izvršava svoje zadaće, da odlično funkcionira Općinsko vijeće i izvršna vlast, da surađuju, a sve u cilju stvaranja boljih uvjeta za život i rad ljudi. Također, vrlo važno je da funkcioniraju i uspješno rade sve općinske javne ustanove, da surađuju međusobno, u čemu je općina Žepče jedan dobar primjer. Općinski Proračun za  2023. godinu je usvojen u iznosu od  12.150.000,00 KM.  Uvjeren sam da će se izvršiti.

Živimo u složenim i neizvjesnim političkim i  ekonomskim vremenima, što sve utječe na cjelokupno stanje u državi pa i u našoj općini.  Bez obzira na sve što nas je zadesilo u proteklim godinama  prema podatcima Porezne uprave F/BiH u Žepču je  zaposleno    5.989 radnika (sa 05.10.2023.g.). Izvoz u 2022. godini je 132 milijuna KM, a uvoz 121 milijun, što me raduje, jer je izvoz veći od uvoza. Zahvaljujem svim našim  Gospodarstvenicima – poduzetnicima na svakom sačuvanom  i novom radnom mjestu. Najveći dio novčanih sredstava utrošimo u  kapitalne investicije  oko 45%  a potvrđuje  se da novoizgrađeni objekti  najviše obraduju  naše stanovništvo, pa ću navesti najbitnije koji su završeni a financirani najviše od strane  Općine,  a onda sredstvima  Vlade ZDK, Vlade F/BiH, Vlade R Hrvatske,  Međunarodnih organizacija i dijelom mještana – kazao je načelnik Zovko, te je taksativno nabrojao sve mjesne zajednice u kojima je vršeno asfaltiranje i rekonstrukcija lokalnih nekategoriziranih putova od Debelog Brda, Globarice, Viništa, Lupoglava, Gornje Ozimice, Begovog Hana i drugih za što je iz proračuna Općine Žepče utrošeno 1.450.000,00 KM. Za radove na rekonstrukciji gradskih ulica utrošeno je 772.000,00 KM, dok je za betoniranje putova, izgradnju potpornih zidova i mostova utrošeno 270.500,00 KM, tako da je ukupno u cestovnu infrastrukturu uloženo 2.492.500,00 KM. Načelnik je posebno izdvojio i radove na najskupljem i najzahtjevnijem kapitalnom objektu, na zgradi Osnovne škole Žepče u čije opremanje, nabavku stolarije i utopljavanje je utrošeno 953.228,00 KM, te je rekao da je raspisan i javni poziv za izgradnju toplovoda od bivše tvornice Mahnjače do Nove škole koji će koštati 1.300.00,00 KM. Ono što posebno raduje je da će škola biti završena i otvorena iduće godine, a načelnik je najavio da će stara zgrada OŠ Žepče biti srušena, te da se nada će iduće godine početi radovi i na novoj zgradi Općine Žepče.

Na današnjoj Svečanoj sjednici uručena su javna priznanja „Pohvalnice“ sportskim kolektivima i to Košarkaškom klubu  „Orlovik – Nansi“ Žepče za izniman uspjeh u oblasti sporta i za plasman u košarkašku Premijer ligu Bosne i Hercegovine, Džudo klubu „Mahnjača“ Žepče za 50. obljetnicu uspješnog rada i djelovanja u promoviranju sporta i Općine Žepče, Teniskom klubu „Club T“ Žepče za ostvarene sportske uspjehe, promociju sporta, okupljanje mladih i promoviranje općine Žepče, Šahovskom klubu „Žepče“  Žepče za uspješno djelovanje i promoviranje kreativnog intelektualnog sporta u općini Žepče i Stolnoteniskom klubu  „Žepče“ Žepče za uspješan rad i sudjelovanje u sportskim natjecanjima, kao i za promoviranje općine Žepče.

Čestitke u povodu Dana općine Žepče s govornice su uputili i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara i načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević, dok su se za svečani ton iste, pobrinuli profesori Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče.

Sjednicu je vodila Dijana Martinović stručna suradnica za informiranje, javne politike, razvoj i mlade u Općini Žepče, a istu ste mogli uživo pratiti u programu Radio Žepča.

Advertisement

Prije početka Svečane sjednice upriličeno je polaganje vijenaca na svim spomen obilježjima u gradu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal