Poveži se putem

Religija

U četvrtak katolici obilježavaju Tijelovo

Objavljeno

-

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem BiH.

Sv. mise u župnoj crkvi sv.Anuna Padovanskog u Žepču su u 8,00, 11,00 i 19,00 sati.

Nakon večenje sv.mise održat će se tijelovska procesija oko crkve. Potrebno je urediti četiri oltara. Ove godine to će učiniti vjernici naselja: I GOLUBINJE, II BREZOVOG POLJA, III GORNJE PAPRATNICE I IV DONJE PAPRATNICE.

Advertisement

Budući da će biti tijeovska procesija, mole se građani da za vrijeme večernje sv. mise ne parkiraju svoje automobile u crkvenom dvorištu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal