Poveži se putem

BiH

U FBiH skraćen policijski sat i traje od 23 do 5 sati

Objavljeno

-

||||

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva skratila trajanje policijskog sata koji će ubuduće trajati od 23 do 5 sati ujutro, umjesto od 21 sat, kako je bilo do sada, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim toga, usvojen je i program utroška sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u iznosi od 60 miliona KM.

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić izjavio je da je Vlada usvojila nove epidemiološke mjere na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“Mjere su izmijenjene utoliko što je dozvoljeno na otvorenom da se nalazi do 30 osoba, a stara mjera je bila do 20 osoba, i zabranjeno je kretanje od 23 do 5 sati ujutro”, kazao je Mandić na konferenciji za medije.

Istakao je da bi kantonalne vlade tokom dana trebale također da donesu odluke o tome, pa ukoliko to učine, nova mjera bi počela važiti danas od 23 sata.

Advertisement

“Vlada je usvojila i prijedlog, odnosno odluku o programu utroška sredstava gdje su transferi drugim nivoima vlasti predviđeni u iznosu od 60 miliona KM za pomoć zdravstvenim ustanovama. Vlada je usvojila odluku o programu utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava”, rekao je Mandić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić podsjetio je na zaključak od 8. aprila 2021. godine u kojem je Vlada, vezano za snabdijevanje plinom, zadužila obje kompanije – Energoinvest i BH-Gas – da se striktno poštuju elementi uredbe koja reguliše ovu oblast i da u roku od tri dana sačine sporazum po kojem će, kako je pojasnio, u budućnosti funkcionisati obzirom na promjenu pravca snabdijevanja od 01.03.

“Zaključak broj četiri te sjednice Vlade je bio da se obavezuje Nadzorni odbor i uprava BH-Gasa da se izvrši povrat sredstava koja su uplaćena prema transportnim kompanijama, znajući da tim tokom plin neće ići. Čitava Vlada se uključila u raspravu i donijeli smo zajedno, jednoglasno, tri zaključka”, kazao je Džindić te dodao:

“Prvi zaključak je da Vlada FBiH nalaže BH-Gasu da do 13 sati, 6. maja, odnosno danas, izvrši uplatu po fakturi Privrednog društva Energoinvest za isporučeni prirodni gas i PDV obaveze, a da Privredno društvo izvrši uplatu Gazpromu i Upravi za indirektno oporezivanje danas u toku dana. Drugi zaključak je da u slučaju neizvršavanja zadataka ovog zaključka, Vlada će tokom današnjeg dana poduzeti adekvatne mjere iz svoje nadležnosti i riješiti ovaj problem. Dakle, još jedna prilika i mogu reći posljednja opomena za oba direktora da se danas izvrši plaćanje i prekine agonija i prekine informisanje javnosti o prekidu snabdijevanja plinom. Novac postoji, novac je na računu BH-Gasa, taj novac treba se prebaciti na račun Energoinvesta i onda Energoinvest Gazpromu i tu se priča završava”, kazao je ministar Džindić.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal