Poveži se putem

Maglaj

U Galovcu posvećeno “Spomen obilježje”

Objavljeno

-

U nedjelju, 09.06.2019. godine, pred više stotina posjetitelja u Galovcu je posvećeno Spomen obilježje poginulim i nestalim braniteljima u II Svjetskom i Domovinskom ratu. Naseljeno mjesto Galovac kod N. Šehera (općina Maglaj) ima svega 50-tak domaćinstava iz kojeg je samo u II Svjetskom ratu (1941.-45.) poginulo i nestalo ukupno 20 osoba.

U Domovinskom ratu ( 1991.-95.) iz Galovca je poginulo ukupno 16 momaka od 19-30 godina, što je po postotku, u odnosu na broj kuća, daleko najviše poginulih na cijelom žepačko-maglajsko-zavidovićkom kraju.

Nakon što je novošeherski župnik fra Josip Tomas posvetio spomenik, vijence su položili predstavnici Udruge zajednica obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ZDK, obitelji poginulih iz Galovca, te Udruga dragovoljaca i veterana HVO Maglaj.

Nazočnima se obratili i gosti iz Hrvatske, Žana Ćorić, izaslanica Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji su i donirali najveći dio sredstava za izgradnju ovog spomenika, te Nenad Križić, izaslanik predsjednika HVIDRA-e Republike Hrvatske. U Galovcu je bio i Ivan Zeba, voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini,  te mnogi drugi ugledni gosti iz BiH.

Idejno rješenje za spomenik u Galovcu je uradio dr. art Mladen Ivešić , profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, rođen upravo u Galovcu.

Prema riječima Marinka Kelavića, predsjednika Odbora za izgradnju ovog spomen-obilježja u Galovcu, ukupna vrijednost ovog prelijepog spomen-kompleksa (trga) iznosi cca 50.000 KM. Sredstva su prikupljena uz pomoć Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ministarstva za boračka/braniteljska pitanja Vlade ZDK, Općine Maglaj, te prijatelja i mještana Galovca. Preostala, nedostajuća sredstva (cca 4.000 KM) će se nastaviti prikupljati od mještana i drugih donatora kako bi ovo zdanje uistinu bilo završeno u skaldu sa projektnom dokumentacijom.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal