Poveži se putem

Life Style

Nezir Maglić iz Žepča uživa u restauraciji starih automobila

Objavljeno

-

Automehaničar Nezir Maglić iz Žepča adaptacijom starih automobila bavi se 15 godina. Ono što nađe na otpadu, majstor Maglić svojim rukama ponovo oživi. Iako je u penziji, i danas se za svoju dušu bavi ovim vrlo zahtjevnim poslom.

Radi se ručno

Prilikom naše posjete, u svojoj radionici adaptirao je Škodu 110 R kupe iz 1976., koju je našao na otpadu u Zenici. Još samo dvije vrste ovog vozila postoje u BiH, i to u Bosanskoj Gradiški i Širokom Brijegu.

Kaže kako ovaj automobil, koji je skoro sav ručni rad, priprema za sebe i kćerke, a planira njime ići na bajram-namaz.

Prvi i najstariji auto koji je restaurirao, bio je Mercedes 220 S iz 1962., rađen za američko tržište. Adaptirao je Folciku, Fiata, Opela, ali mu je restauracija Mercedesa najveća ljubav.

Advertisement

Do sada je napravio više od 20 automobila, a želi da nađe Mercedes Adenauer iz 1950. godine, koji je skup i rijedak.

– Da bi se napravio oldtajmer, potrebno je minimalno od godinu do dvije predanog rada. Više od 70 posto posla radi se ručno. Vrlo je teško doći do limarije pa se ona kroji i radi isključivo ručno. Do dijelova uglavnom dolazim putem društvenih mreža i prijatelja širom zemlje – kaže Maglić.

Navodi da je ovo izuzetno skupo zanimanje.

Preciznost i vrijeme

– Jednostavno, kad kreneš, ne možeš stati. Kad izgustiraš jedan automobil, prelaziš na drugi. Da bi se bavio ovim poslom, moraš ga voljeti. Ovo se ne može raditi ni u jednoj radionici gdje je veliki protok posla, jer zahtijeva preciznost, vrijeme i strpljivost – pojašnjava Maglić.

Sve radi isključivo za svoj ćeif, ali mu je žao što svoje ogromno znanje nema kome prenijeti. Muške djece nema, ali ni interesa drugih za ovim zanimanjem.

Motocikl iz 1954.

Advertisement

Nezir je za svoj ćeif adaptirao i motocikl iz 1954., koji je kupio u salonu polovnog namještaja. Kaže da ima mnogo ponuda da ga proda, ali da to ne želi, jer su, kaže u šali, istog godišta.

(Avaz)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal