Poveži se putem

Kultura

U petak u Žepču predstava „Opšta bolnica“ u izvedbi BNP Zenica

Objavljeno

-

U petak, 17.03.2017. godine, u 19:30 sati na pozornici Doma kulture u Žepču bit će odigrana predstava bugarskog “čuda od dramatičara” Hriste Bojčeva, Opšta bolnica u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Svojim crno-humorističkim i satiričnim perom, Bojčev je u Opštoj bolnici na metaforičan načih oslikao svijet u kojem živimo. Likovi, situacije, ukupan svijet Opšte bolnice odraz su nas samih, naših situacija i naše stvarnosti u neznatno zakrivljenom i zatamnjenom ogledalu. Ako za trenutak pogledajmo ko sve, i kako, živi u svijetu Opšte bolnice, bolnice u koju se ne dospijeva svojom voljom. Bolnice iz koje pacijente ne otpuštaju, nego ih konstantno drže tu, jer neto smatra da su bolesni i eksperimentira s njima. Bolnice iznad koje svakodnevno nadlijeću “avioni Alijanse”, koji očito negdje nekog bombarduju… Ko su, dakle, njeni “pacijenti” i na koga nas podsjećaju?

Režija: Goran Bulajić

U predstavi igraju: Robert Krajinović, Mugdim Avdagić, Predrag Jokanović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Uranela Agić-Burina, Ištvan Gabor, Lana Zablocki-Džehverović i Dino Šekić.

Predstava je osvojila dvije nagrade, tačnije glumac Robert Krajinović za ulogu Kontuzova je osvojio nagradu “Mala liska” na  festivalu komedije “Mostarska liska” 2009. godine; te specijalna nagrada žirija na Teatar Festu Doboj također 2009. godine.

Advertisement

Ulaz na predstavu je 5 KM.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal