Poveži se putem

ZDK

U sjedištu ZDK-a održana press konferencija na temu “Izvještaj o ostvarivanju Programa rada Skupštine za 2015. godinu”

Objavljeno

-

Danas, 05. oktobra 2015. godine u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana je press-konferencija na temu Izvještaj o ostvarivanju Programa rada Skupštine za 2015. godinu, za period I -VI 2015. godine, na kojoj su govorili predsjedavajuća Skupštine Zeničko–dobojskog kantona gđa. Draženka Subašić i zamjenik predsjedavajuće, gosp. Jasmin Duvnjak.

Predsjedavajuća je upoznala novinare sa radom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu. U izvještajnom  periodu održano je ukupno 8 sjednica Skupštine, 11 sjednica Kolegija Skupštine i jedan nastavak sjednice Kolegija, te 52 sjednice radnih tijela Skupštine. Od razmatrane 52 tačke dnevnog reda 47 tačaka je planirano Programom rada Skupštine za prvih šest mjeseci 2015. godine. Tri tačke koje su razmatrane na sjednicama, prema Programu rada Skupštine planirane su za razmatranje u drugom polugodištu.  U ovom izvještajnom periodu razmatrane su i 2 tačke koje nisu planirane u Programu rada Skupštine za 2015. godinu.  U skladu sa ovim podacima procenat realizacije Programa rada Skupštine za period I – VI (januar – juni) 2015. godine iznosi 81,03%. Ovakav procenat realizacije Programa rada Skupštine posljednji put je ostvaren 2010. godine.

Skupština je nakon formiranja izvršne vlasti Zeničko-dobojskog kantona usvojila Budžet Zeničko-dobojskog kantona i Zakon o izvršavanju budžeta koji prati njegovu realizaciju, a potom i niz značajnih zakona, te 6 odluka od kojih su najznačajnije odluke o prihvatanju Finansijskih planova za 2015. godinu JU Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona čime je omogućen kontinuitet u pružanju zdravstvene zaštite građanima Zeničko-dobojskog kantona i ostvarivanje prava nezaposlenih lica na evidenciji Službe za zapošljavanje, te obavljanje redovnih aktivnosti ova dva zavoda.

Pored ovoga razmatrani su i izvještaji javnih ustanova čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton. Neki od izvještaja iz 2013. i 2014. godine nisu dobili podršku Skupštine i određene su smjernice za unapređenje poslovanja ovih javnih ustanova. Na sjednicama Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koje su održane u posmatranom periodu poslanici su postavili 122 poslanička pitanja i uputili 37 inicijativa.

Od onoga što bi Skupština do kraja 2015. godine trebala da uradi, predsjedavajuća je, kao najznačajnije istakla donošenje Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu i programe koji će pratiti izvršenje istog, Strategiju zdravstvene zaštite, te Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK.

Gospodin Duvnjak se osvrnuo na profesionalan angažman poslanika u drugim kantonima i doprinos  koji poslanici u Zeničko-dobojskom kantonu daju samim tim što ne obavljaju poslaničku funkciju kao profesionalni uposlenici, već imaju poslanički paušal koji ne može biti veći od prosječne neto plaće Zeničko-dobojskog kantona. Osvrt je dao i na poslaničku mogućnost korištenja bijelog hljeba od strane poslanika kojima je istekao mandat i još jednom naglasio da u Zeničko-dobojskom kantonu nema poslanika koji koriste ovu privilegiju, kao što je to slučaj u drugim kantonima.

Advertisement

Stručna služba Skupštine ZDK

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal