Poveži se putem

Kultura

U Žepču odigrana monodrama “Robijaš”

Objavljeno

-

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK ) Preporod u Žepču je odigrana monodrama ‘Robijaš’. Pozorišna predstava koja je nastala prije osam godina u produkciji Centra za kulturu Zavidovići, rađena je po tekstu bosanskohercegovačkog književnika Ahmeda Muradbegovića, koju je režirao Munib Milenkić.

Ulogu robijaša na izvanredan način sa puno emocija iznio je glumac Adem Smailhodžić.

Monodrama “Robijaš’ je priča o unutrašnjim previranjima običnog čovjeka koji se nalazi u konstantnom sukobu sopstvenih nagona i u sukobu sa zajednicom koju doživljava kao prijetnju po vlastitu egzistenciju. Predstava govori o ne uzvraćenoj ljubavi o požudi i sukobu sa vanjskim svijetom.

Kako je kazao režiser Milinkić predstava nas tjera da preispitamo svoja načela po kojima sudimo o ljudima te da shvatimo, da kao društvo, često moramo ‘zagrebati ispod površine’ prije nego prosudimo.

Ovo je jedna od onih monodrama koje ostavljaju bez daha i koje u čovjeku bude mnoštvo pomiješanih emocija kako ju je doživjela i žepačka publika.

Advertisement

Predstava je do sada igrana  više od 70 puta širom BiH i Švedske, a u Žepču je odigrana u sklopu ovogodišnjeg programa “Dana Abdulvehaba Ilhamije Žepaka”.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal