Poveži se putem

Žepče

U Žepču održan sabor Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a ZDK

Objavljeno

-

Općina Žepče bila je domaćin članovima Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a ZDK-a, koji su došli iz Vareša, Maglaja, Tešnja, Usore i Žepča kako bi sudjelovali u izboru novog rukovodstva županijske udruge za iduće četiri godine.

Povjerenje svih članova Udruge za novi mandat od četiri godine dobio je stari novi predsjednik Dragan Janko, dok je za njegova zamjenika izabran Ilija Jelić iz Usore. Ostali članovi UO su Čedomir Franjkić iz Vareša i Josip Trogrlić iz Žepča. Članstvo je biralo i predsjednika Skupštine, a na to mjesto izabran je Željko Jurišić iz Tešnja, dok su njegovi zamjenici Marko Zelić iz Maglaja i Milivoj Banoža iz Žepča. Za predsjednika NO izabran je Blaženko Terzić iz Vareša, a članove Ivica Čosić iz Žepča i Nedeljko Bilkić iz Usore. Za predsjednika Suda časti izabran je Anto Bakula iz Žepča, a članovi su Grga Vukančić iz Vareša i Anto Ravnjak iz Žepča.

Janko je prezentirao četverogodišnji rad udruge koja je osnovana 2007. – Brojni projekti su uspješno realizirani u gotovo svim općinama u kojima djeluju općinske organizacije i podružnice županijske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a, od podjele 320 božićnih i novogodišnjih darova za djecu članova Udruge i djecu razvojačenih branitelja, do podjele školskih torbi…

Aktivnosti Udruge

Ovu aktivnost Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a provodi od 2013. i tijekom četiri godine na prostoru ZDŽ-a, uz pomoć općinskih podružnica u Usori, Žepču i Varešu, dodijeljeno je 218 školskih torbi, kazao je Janko i dodao kako su pružene i pojedinačne pomoći za članove u stanju socijalne pomoći. Tako je realizirana akcija izgradnje obiteljske kuće za obitelj preminuloga člana Udruge Stjepana Matešića gdje je veći dio sredstava osiguran iz proračuna ZDŽ-a preko Ministarstva za braniteljska pitanja, dok je manji dio financirala Općina Žepče te su preko Udruge prikupljene određene donacije. Također, općinski UNRO HVO-a Usora i UNRO HVO-a ZDŽ-a jednokratnom donacijom podržali su akciju izgradnje kuće obitelji pokojnog Josipa Perića iz Ularica, Usore, razvojačenog branitelja koji za svoga života, zbog teškog imovinskog i financijskog stanja, nije uspio izgraditi kuću za svoje četvero maloljetne djece. Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a ZDŽ-a je u proteklom razdoblju u suradnji s Udrugom pripadnika postrojbe “Anto Bruno Bušić” aktivno radila na obnovi i uređenju spomen-obilježja poginulim pripadnicima postrojbe, koje se nalazi u naselju Osova. Ova aktivnost je provedena u nekoliko faza, a planirano je da se i u budućnosti nastavi. Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a ZDŽ-a je u suradnji s MZ Brankovići i ostalim donatorima provela aktivnosti izgradnje spomen-obilježja poginulim braniteljima HVO-a Brankovići u općini Žepče. Prošle godine uspostavljena je suradnja s članovima Udruge veterana 122. Brigade HV-a iz Đakova koji su posjetili općinu Žepče i Usoru gdje su s UNRO HVO-a ZDŽ-a potpisali protokol o suradnji. On je izraz zajedničkog stremljenja na očuvanju digniteta Domovinskog rata, jačanju prijateljskih veza i suradnji među njihovim članovima te povezivanju hrvatskog naroda, objasnio je Janko koji je naglasio da je za većinu članova, i za njega osobno, jedna od najznačajnijih aktivnosti bila posjet Vukovaru i Bleiburgu. Jedan od također značajnih projekata je onaj uspostave voćnjaka, kao oblika radne terapije i dodatnog zapošljavanja koji se realizira od 2014. Udruga je svojim članovima donirala sadnice jabuke, kruške i šljive te zaštitne mreže, dok su oni imali obvezu zasaditi voće i uspostaviti voćnjake na privatnim parcelama.

Advertisement

Brojni projekti

U tri godine ugovorno je uspostavljeno 26 voćnjaka u općinama u kojima djeluje Udruga. Projektima je distribuirano 1300 sadnica i 1040 m zaštitne mreže. Ovaj projekt, kao i većina drugih, bit će nastavljen i u idućim godinama, kaže Janko. Dodijeljene su zahvalnice istaknutim članovima za doprinos u razvoju Udruge u proteklih 10 godina i sudjelovanja u aktivnostima obilježavanja značajnih datuma iz Domovinskog rata. Zahvalnice su dobili Mario Andrić iz Vareša, Mirko Sinanović iz Žepča i Nediljko Matošević iz Usore. Dodijeljena je plaketa o prijemu u počasno članstvo Udruge Anti Karimoviću, bratu Josipa Karimovića Grabe, nositelja ratnog odličja HVO-a koji je 30. siječnja 1994. u obrani žepačkih krajeva poginuo. Donesena je odluka o prijemu u počasno članstvo korisnicima prava dobitnika ratnih odličja HVO-a odnosno članovima obitelji poginuloga ili umrlog nositelja ratnog odličja. Ukupno je primljeno 15 osoba u status počasnog člana Udruge.

(Večernji list)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal