Poveži se putem

Žepče

U Žepču održana javna tribina “Moj doprinos trajnom miru”

Objavljeno

-

U četvrtak 10.11.2016. godine u sali Općinskog vijeća Žepče održana je Javna tribina na temu “Moj doprinos trajnom miru”. Javna tribina je organizirana u okviru projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji realizira Catholic Relief Services (CRS) u suradnji s Međureligijskim vijećem u BiH, Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Na samom početku, okupljene je pozdravio Emir Kovačević, stručni savjetnik Međureligijskog vijeća, naglašavajući da ovo vijeće, u sklopu projekta PRO-Budućnost, već 3 godine organizira i održava javne tribine i dane otvorenih vrata s ciljem doprinosa miru u BiH.

Na tribini su izlagali: Izet ef. Čamdžić, protojerej Zoran Živković i vlč. Ilija Orkić koji su, svaki sa svog stajališta odnosno sa stajališta svoje vjerske zajednice, iznijeli promišljanja o izgradnji mira.

Prvi je izlagao Izet ef. Čamdžić, imam iz Zavidovića. On se zahvalio na pozivu i mogućnosti da na ovaj način da svoj doprinos miru. Kroz tumačenje pojedinih citata iz Kur'ana ukazao je na to da su različitosti ono što ovaj svijet čini ovakvim kakav jest i da samo ovak svijet može opstati. A danas ljudi sve više koriste razlike kao izvor sukoba, podjeljenosti, ratova i mržnje. On naglašava da je cilj različitosti među ljudima taj da se upoznajemo te da je BiH mijenjala i režime i vlade ali je očuvala svoje različitosti, svoju multietničnost, na koju je ponosna.

Projerej, Zoran Živković, se složio sa svojim prethodnikom. On naglašava da je Bog stvorio čovjeka po svom obličju a nije stvorio Japanca, Kineza, Srbina, Hrvata, Bošnjaka. Projerej još naglašava da sveka vjera poziva na mir i da je sad vrijeme da ispravimo što možemo, te da s Božijom pomoći, borimo se za dobro.

Advertisement

Velečasni Ilija Orkić je iznio stav katoličke crkve o miru.

-“U Bibliji se, od samih početaka, govori o smrti, ubojstvu, počev od Kajina i Abela padalje. Čak je i Isus umro mučeničkom smrću, ali je uvijek propovijedao mir, dobro, ljubav, prema bližnjemu. Širiti radost, buditi nadu, pomoći potlačene, ukazivati na pozitivne stvari, to je oruđe za širenje mira. Papa Ivan Pavao II je, za vrijeme boravka u Sarajevu, izjavio:”Nikad više rata”. Istna se govori s malo riječi, naglasio je i velečasni Ilija ponovivši papinu izjavu “Nikad više rata”! Riječ “šalom”, koja znači mir, se često spominje u Bibliji a ona obuhvaća čovjeka u potpunosti, mir i duše i tijela. Stupovi mira su: istina, pravda, ljubav i sloboda. To je ono na čemu treba gradit mir”, naglasio je velečasni Ilija.

(Postaja.ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal