Poveži se putem

Žepče

U Žepču održana edukacija o proizvodnji sira

Objavljeno

-

USAID/Sweden u sklopu projekta FARMA II u saradnji sa Razvojnom agencijom Žepče organizovala je jednodnevnu obuku iz oblasti tradicionalne proizvodnje sira. Predavač  na edukaciji bila je gđa. Majda Tumpej, specijalista inženjer za tradicionalno sirarstvo iz Slovenije, sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti i radu udruženja sirara u Sloveniji, koja je analizirala proizvodnju sira na tradicionalan način na ovim prostorima, te je dala korisne preporuke i savjete u smislu podrške ovakvoj proizvodnji, kao i prijedloge za proširenje proizvodnje i obogaćenje asortimana ponude novim proizvodima.

Ispred Razvojne agencije Žepče, prisutnima se obratila Marijana Zovko koja je kratko predstavila današnju gošću i temu o kojoj će se pričati.

Majda Tumpej educirala je lokalne prerađivače mlijeka o načinima i tehnologijama proizvodnje sira i mliječnih proizvoda u Republici Sloveniji. Jednako kao i u Bosni i Hercegovini, i u Sloveniji je bilo problema kod distribucije proizvoda malih sirarskih obrta, obzirom da su zakoni bili jednaki kao i za velike proizvođače.

Ulaskom u EU i usklađivanjem zakona i programa, mali proizvođači su dobili svoju priliku, te se danas sve više mljekara odlučuje pokrenuti vlastiti biznis.

Ono što je prepoznato kao iznimno važna stvar za sve proizvođače mliječnih prerađevina, jeste oformljavanje Udruženja sirara koje u Sloveniji ima jako važnu ulogu u svim poteškoćama s kojima se susreću mali obrti, istakla je Tumpej. Proizvođačima mliječnih proizvoda sa našeg područja na raspolaganju je RAŽ, koja će i kroz naredne projekte i edukacije raditi na tome da mala gazdinstva posluju sa zadovoljstvom, te tako dobijemo zadovoljne proizvođače, a i kupce.

Advertisement

(D.S./Radio Žepče/Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal