Poveži se putem

Žepče

U Žepču održana prva radionica u okviru projekta “Lokalni ekonomski razvoj u BiH”

Objavljeno

-

U utorak, 14.11.2023. godine upriličena je prva u nizu radionica, kojoj su nazočili predstavnici privatnog, civilnog i javnog  sektora. Radionica u Žepču organizirana je u okviru projekta „Lokalni ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini“, a domaćini i suorganizatori bili su Razvojna agencija Žepče, koja je partner na projektu i predstavnici Caritasa Švicarske, koji realizira projekt u konzorciju sa švicarskim Niras-om. Projekt financira Vlada Švicarske.

Prisutnima su se obratili direktorica RAŽ-a, gospođa Branka Janko i vođa projekta „Lokalni ekonomski razvoj u BiH“, gospodin Fortunad Peter Diener. U svom obraćanju naglasili su važnost zajedničkih intervencija kojom lokalni akteri i organi lokalne vlasti nastoje koristiti lokalne resurse u svrhu povećanja obima gospodarskih aktivnosti i kreiranja povoljnog gospodarskog ambijenta.

Primarni cilj lokalnog ekonomskog razvoja je na najefikasniji način iskoristiti komparativne prednosti lokalne zajednice, a to su lokacija, prirodni resursi, konkurentske prednosti postojećih poduzeća, stupanj izgrađenosti infrastrukture, stupanj obrazovanosti radne snage, demografija, poslovno okruženje, upravljanje lokalnom zajednicom i socijalno kulturno stanje i dr, kazala je direktorica Branka Janko i dodala da  u najvećem broju navedenih oblasti općina Žepče ostvaruje  pozitivne rezultate.

Cilj zajedničkog sastanka tri sektora u Žepču je sagledavanje stanja ekonomskog razvoja i komparativnih prednosti općine Žepče iz uglova privatno, civilnog i javnog sektora, uz utvrđivanje polaznih pretpostavki za sustavno poboljšane u pogledu lokalnog ekonomskog razvoja. Na narednoj radionici koju će ponovno voditi stručni tim Agencije za razvoj poduzeća EDA će se finalizirati sistemski okvir konkurentskih prednosti, i provjerit će se očekivanja i utvrditi spremnost za suradnju u partnerstvu.

Prva faza projekta „Lokalni ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini“ traje do sredine 2027. godine, a planirane su i naredne faze koje će se provoditi dvanaest godina u Bosni i Hercegovini. Općina Žepče odabrana je kao pilot općina za provedbu novog projekta, zajedno sa gradovima: Doboj i Zavidovići, te općinom Teslić i gdje će se u prvih 4 mjeseca raditi na mapiranju i prepoznavanju prioriteta, nakon čega će se aktivnosti proširiti i na druge gradove/općine koji će biti uključeni u projekat.

Od početka naredne godine partnerski će se raditi na pretvaranju identificiranih komparativnih u konkurentske prednosti i održivi razvoj, kako u svojim općinama, tako i kroz međuopćinsku saradnju, uz stručnu i financijsku pomoć projekta LED u BiH.

RAŽ

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal