Poveži se putem

Žepče

Udruženje „Spektar“ objavilo brošuru „Ramazanska priča – Žepačka patka“

Objavljeno

-

Udruženje „Spektar“ je u povodu mjeseca Ramazana ove godine odlučilo dam nam priredi još jedno lijepo iznenađenje. Uspješno je realizovan projekat „Ramazanska priča-Žepačka patka“. Radi se o brošuri visokog kvaliteta u kojoj je ovjekovječena jedna žepačka ramazanska specifičnost – žepačka patka.

Na davanaest stranica, uz prelijepe fotografije i visoko kvalitetan dizajn, naš mladi pisac Arif Odobašić je ispričao poučnu ramazansku priču, u kojoj je iz svoje perspektive, s ljubavlju ali i dozom nostalgije, opisao tradiciju žepačkog ramazanskog somuna (ramazanije), nadaleko poznatog kao žepačka patka. Osvrnuo se Arif i na druge ramazanske običaje koji se njeguju samo u Žepču.

Promocija brošure održana je u srijedu, 15.07., na zajedničkom iftaru, pred oko 120 gostiju. Predsjednik Udruženja „Spektar“ Bekim Bijedić nam je tom prilikom rekao da je cilj projekta očuvanje jedne samo Žepču svojstvene ramazanske tradicije, ali i, na određen način, brendiranje jednog lokalnog proizvoda na koji smo ponosni i koji trebamo pokazati cijelom svijetu. Helmedin Kulašin, koordinator projekta, ističe da je u projekat uložen izniman trud i dosta vremena te se nada da će šira javnost biti zadovoljna edicijom, a svi koji imaju primjedbe mogu ih ponuditi za eventualno drugo izdanje brošure.

Advertisement

Tim koji nam je priredio ovu ediciju čine: Arif Odobašić, mr. Anesa Džinić (recenzija), Adnan Dado Dervišević (dizajn), Mersad Dedović (fotografije), Albin Smajlović, Helmedin Kulašin i Bekim Bijedić.

Udruženje se posebno zahvaljuje sponzorima, bez kojih ova brošura ne bi ugledala svjetlost dana, a to su: Pekara „Ekmek“ Zenica i „Mlini pek“ Žepče te partnerima Općini Žepče i Portalu zepce.ba.

Obzirom da je brošura printana u limitiranoj ediciji od 50 primjeraka (izdavači se nadaju da se neće stati na tome), iz Udruženja su nam omogućili da svi oni koji žele, mogu downloadati brošuru u pdf formatu na sljedećem linku:

Žepačka Patka – Preuzmite elektronsku verziju

Advertisement

Pored toga, svi koji su zainteresovani da za svoju biblioteku naruče printanu verziju brošure, svoj zahtjev mogu mogu poslati na mail: spektarbrosura@gmail.com  . Cijena jednog primjerka je 10KM.

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa promocije i fotografije same brošure.

Zepacka_Patka.pdf

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal