Poveži se putem

Žepče

Udruženje „Spektar“ po treći put u Žepču obilježava „Dan sjećanja na Srebrenicu“

Objavljeno

-

I ove godine, 11. Jula, Udruženje „Spektar“ Žepče, u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Žepče, prigodnim performansom će obilježiti Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Po treći put „Spektar“ poziva sve sugrađane da se na Dan žalosti, 11. Jula, odazovu u što većem broju, te odaju počast svim nevino stradalim Srebreničanima u najvećem stradanju u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata.

Kao i proteklih godina, nakon klanjanja podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, krenut će tiha povorka do šehidskog mezarja u Gornjoj mahali, gdje će se proučiti dova žepačkim šehidima.

Nakon toga, predviđeno je da se učesnici povorke vrate na plato ispred Doma kulture, gdje će članovi Udruženja „Spektar“ upriličiti performans kojim žele sačuvati od zaborava svaku od 8372 nevino stradale žrtvesrebreničkog genocida.

„Pozivamo naše sugrađane, sve Žepčanke i Žepčake, da nam se pridruže 11.07.2018. godine i da još jednom pošaljemo poruku svima da se više nikad i nikom ne ponovi Srebrenica. Srebrenica je simbol stradanja nevinih, tek rođene djece, staraca, svih onih koji nisu bili u stanju braniti se, dok je Evropa sve to ćutke posmatrala. Bosanci i Hercegovci treba da su ujedinjeni na ovaj dan i da svaki put šaljemo istu poruku – nikad i nikom više Srebrenica!“, kazala je koordinatorica projekta „Dan sjećanja na Srebrenicu“ Dijana Smajlović.

Advertisement

Iz „Spektra“ pozivaju građane da 11.07.2018. u 13,20 sati dođu na plato ispred Doma kulture u što većem broju, odjeveni u bijelu boju, boju mira i na dostojanstven način odaju počast stradalim Srebreničanima.

Važno je naglasiti i da su aktivistice Odjela za brak i porodicu pri MIZ Žepče i članovi Mreže mladih MIZ Žepče u proteklim danima proučili 8372 puta suru Ja-sin.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova za njeno provođenje. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH. Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal