Poveži se putem

Žepče

Udruženje „Spori turizam“ Žepče uspješno implementiralo projekat

Objavljeno

-

Udruženje „Spori turizam“ Žepče je u periodu od 01.03.- 30.04.2015. godine provelo projekat  „Revitalizacija uzgoja kornišona kod žena čiji su nasadi stradali u poplavama u Općini Žepče“.

Projekat je finansiran od strane  “Fondacije za osnaživanje žena – Fond solidarnosti u sklopu programa za podršku ženama u poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini”.

Cilj ovog  projekta je bio poboljšati uvjete života nezaposlenih žena ruralnih područja, stradalih u poplavama u 2014. godini u općini Žepče kroz ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena revitalizacijom proizvodnje krastavaca kornišona za sezonu uzgoja u 2015. godini. Projektom je podržano 14 žena kroz nabavku sadnog i repromaterijala za uzgoj krastavaca kornišona.

Projekat će doprinijeti revitalizaciji uzgoja krastavaca kornišona, osigurati kontinuitet proizvodnje i razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Pripremni radovi na parcelama korisnica projekta su već obavljeni, a podizanje nasada kornišona će se obaviti u svibnju/maju 2015. godine. Ovom proizvodnjom se bavi 30-tak proizvođača sa područja općine Žepče, a plan je da se iz godine u godinu širi i jača ova grana poljoprivredne proizvodnje koja ima dobru perspektivu razvoja, kako za područje općine Žepče, tako i šire.

Pomoć u implementaciji projekta je pružila Razvojna agencija Žepče.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal