Poveži se putem

Žepče

UPIP Žepče: Proizvodi se plasiraju na inozemna tržišta, oko 90 posto u Ameriku

Objavljeno

-

Iako je Hercegovina postala, posebno posljednjih godina, pravi rasadnik smilja i drugog ljekovitog bilja, da nešto takvo nije nemoguće i u pojedinim dijelovima Bosne, potvrđuje naša priča. Skroz na drugom djelu BiH, u Žepču, pokrenuta je destilerija, piše Večernji list BiH.

Zanimalo nas je kako radi i što se u ovom kraju proizvodi od ljekovitog bilja. U žepačkoj destileriji proizvode se eterična ulja od matičnjaka, smilja, lavande, kadulje, ruzmarina, vrijeska, bijelog bora, crnog bora, jele i smreke. Pokrenula ju je Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče u čijem je i vlasništvu. Zanimljiv je podatak odnosno rezultat koji je ostvaren na ovom području, a to je kako se 90 posto proizvoda izvozi na tržište Amerike.

– Saradnja s američkim kupcima traje već punih sedam godina. Daljnje aktivnosti su usmjerene na proizvodnju kozmetičkih proizvoda i kozmetike s posebnom namjenom koja će se plasirati na domaće i inozemno tržište.

Pristup tržištu važan

Dio članica AgroMAP mreže već je uspio napraviti više od 30 preparata na bazi bilja i eteričnih ulja za njegu tijela i one koji se koriste za terapije na biljnoj bazi. Dio tih preparata su melemi, kreme, hidrolati, tinkture, mješavine masažnih ulja i mješavine čajeva. A kako je sve krenulo, odnosno kako je pokrenuta destilerija, kazali su nam iz Udruge poduzetnika.

Advertisement

– U cilju poboljšanja uvjeta za razvoj malih biznisa, velik dio aktivnosti usmjerili smo na izgradnju infrastrukturne podrške: inkubiranja, umrežavanja, edukacije, promocije i pristup tržištu, s naglaskom na ljekovito bilje. Tako je prije pet godina osnovana AgroMAP mreža koja članicama omogućava da zajednički rade na razvoju novih tehnologija, kazali su za Večernji list iz ove udruge. Da je to tako, pokazuje i destilerija koja je povezala velik broj ljudi koji vjeruje da se od ovog posla sada može živjeti. Opremu za proizvodnju aromatičnih ulja koriste svi članovi. Ova destilerija proizvođačima pruža mogućnost da mobilne destilatore voze na svoja zemljišta i proizvode ulje, a oni koji to ne žele, mogu sirovinu dovesti u Udrugu gdje se nalazi fiksni destilator.

Sva potrebna oprema

– Prilagođavamo se potrebama proizvođača, kako je njima jednostavnije, s ciljem da pomognemo koliko je moguće. -Imamo svu opremu za preradu i doradu sirovine ljekovitog i aromatičnog bilja, kazali su iz ove žepačke udruge. – Tri destilatora su pokretna u kapacitetu od 350 litara, dok je kapacitet fiksnog 1500 litara. Da su destilerije potrebne i korisne i na ovom području, pokazuju podaci AgroMAP mreže, njezini su članovi u pet godina ostvarili povećanje vrijednosti izvoza za čak 225 posto.

(V. Abramušić / Večernji list)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal