Poveži se putem

Religija

Večeras muslimani dočekuju 27. noć Ramazana i obilježavaju Lejletul-kadr

Objavljeno

-

Večeras muslimani širom svijeta dočekuju 27. noć Ramazana, a možda i najznačajniju mubarek noć Lejletul-kadr koja se nalazi u posljednjoj trećini Ramazana i neparna je noć. Po mnogima je to upravo večeras. Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur’ana.

Ovo je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha dž.š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur`an koji u jednoj čitavoj suri, Suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, noć Lejletul-kadr opisuje kao noć vredniju od 1000 mjeseci.

Kako je Kur’an počeo dolaziti u formi riječi na zemlju, među ljude, pitanje je koje je zanimalo i zanima svakog muslimana i sve druge koji se bave historijom Kur’ana i islamske misli. Hazreti Aiša r.a. je pričala: “Prvo što je prethodilo objavi Božjeg poslanika bili su istiniti snovi. Sve što bi vidio u snu dolazilo bi poput svjetla dana. Kasnije je Muhammed a. s. zavolio samoću, te bi se osamljivao u pećini Hira. Tu je boravio u pobožnosti i provodio brojne noći u ibadetu ne silazeći među ljude. Za to bi se, prethodno, snadbio hranom. Kasnije bi se povratio Hatidži i opet se snadbio kao i ranije i tako dok mu ne stiže Istina, a on u pećini Hira. Melek Džibril mu je došao i rekao: “Ikre … !“ “Uči …!” (Buharija, tom I. str. 23). Ovo je trenutak kada je kroz vasionu odjeknula Allahova poruka, koja je nagovijestila vrijeme istine, vrijeme nauke i razuma, vrijeme Kelimei-Tevhida.

Kur’an noć objave naziva “Lejletul-kadr”, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom “Lejletun-mubareke”, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

Željni postizanja vrijednosti ove mubarek noći, muslimani posljednjih deset dana ramazana provode u posebnoj pobožnosti i ibadetu, i obilježavaju je i’tikafom, učenjem Kur’ana, zikrom, pomaganjem, razmišljanjem, dovom i drugim korisnim poslovima i ibadetima. Lejletul-kadr je noć smirenosti cijelog ljudskog bića.

Advertisement

Lejletul-kadr je vrhunac slavljenja Rabba, noć združenog ibadeta: ibadeta svih meleka, ljudi i čitavog kosmosa. Džamije, mesdžidi, kuće itd. širom planete odišu ibadetom – ibadetom koji izvire iz srca. Sve je tada u pokretu: duša, srce, um i tijelo. U ovoj noći, navodi se, čovjek se oslobađa svih okova – ličnih i općih.

Lejletul-kadr je i noć u kojoj se prima svaka iskrena dova, želja i nada. Lejletul-kadr je noć potvrđivanja imana – vjerovanja i vjernici je provode u izgovaranju riječi Kelimei-Tevhida “La ilahe illallah”. U ovoj noći često izgovaraju i riječi tespiha.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal