Poveži se putem

Religija

Večeras se obilježava Lejletu-l-kadr, jedna od najvažnijih noći za sve muslimane

Objavljeno

-

Večeras nakon akšam-namaza nastupa 27. noć mjeseca ramazana za koju se vjeruje da je jedna od najodabranijih noći za muslimane. Prema islamskom vjerovanju Lejletu-l-kadr je posebna i jedna od najvažnijih noći u islamu. Za nju Kur'an kaže da je vrijednija od 1.000 mjeseci u kojim nema ove noći.

Međutim, islamski propisi ne navode kada je tačno Lejletu-l-kadr. Prema predajama, ona se nalazi u posljednjoj trećini mjeseca ramazana u neparnim noćima, a predaje također spominju i da je to mogla biti 25., 27., ili 29. noć ramazana.

Kod bosanskih muslimana tradicija obilježavanja Lejletu-l-kadra vezana je za 27. noć mjeseca ramazana, ali se noćni namazi i drugi ibadeti posebno pojačavaju u posljednjoj trećini mjeseca ramazana s ciljem da vjernicima ne bi promakla ova noć.

Vrijednost Lejletu-l-kadra ogleda se posebno u činjenici da je u toj noći počela objava Kur'ana časnog. Također, Kur'an kaže da se u noći kadra meleki spuštaju te se u njoj donose sve odluke.

Ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja Lejletu-l-kadra na nivou IZ u BiH bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, dok je za Medžis Žepče centralna manifestacija u Ferhat-pašinoj džamiji. Gost-predavač će biti dr. Zuhdija Adilović.

Advertisement

Nakon jacije, teravije i vitr-namaza, večeras će u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču biti održan poseban mevludski program.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal