Poveži se putem

BiH

Video: Mladi kao promoteri međureligijskog dijaloga – Razbijmo predrasude, upoznajmo druge!

Objavljeno

-

U periodu od 19. do 22. februara 2015. godine u hotelu M3 u Istočnom Sarajevu održao se seminar za mlade pod nazivom „Predstavimo sebe, upoznajmo druge”, kao dio projekta „Animiranje rizične grupe mladih u cilju doprinosa međureligijskom dijalogu i jačanju civilnog društva”.

Projekat realizuje Međureligijsko vijeće u BiH u saradnji sa Catholic Relief Services (CRS) pod pokroviteljstvom Američke ambasade.

Na seminaru se okupilo po 20 srednjoškolaca, predstavnika Islamske zajednice, Srpske Pravoslavne Crkve, Katoličke Crkve i Jevrejske zajednice u BiH. U Istočnom Sarajevu okupili su se mladi iz Trebinja, Žepča, Zenice i Goražda. Cilj ovih susreta je educirati mlade o važnosti međureligijskog dijaloga, kako bi zajedno doprinijeli miru i boljoj budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Advertisement

Tokom četiri dana mladi su imali priliku upoznati se, učestvovati na radionicama pod nazivom Nenasilna komunikacija, Različitost obogaćuje, Timski rad, a upoznali su se  i sa običajima i tradicijama četiri vjerske zajednice u BiH.

Sve radionice su vođene od strane grupe mladih Međureligijskog vijeća koji već dugo godina rade sa mladima iz cijele BiH, a sve u cilju izgradnje mira i pomirenja.

Osim učešća u radionicama, mladi su dobili zadatak da osmisle projekte za svoje lokalne zajednice, koje će realizovati tokom marta i aprila, do drugog seminara koji će biti održan u maju.

I u Žepču će biti održani projekti u cilju međereligijskog dijaloga i jačanja civilnog društva, o čemu će mladi biti naknadno i na vrijeme obavješteni.

Advertisement

– Nadamo se velikom odzivu mladih iz našeg grada, poručuju mladi promoteri međureligijskog dijaloga.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal