Poveži se putem

ZDK

Žepču 95.000 KM za zbrinjavanje komunalnog otpada i uklanjanje divljih deponija

Objavljeno

-

||||

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas s predstavnicima lokalnih zajednica i javnih komunalnih preduzeća ugovore o finansiranju projekata pomoći zbrinjavanja komunalnog otpada, održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranja troškova transporta otpada na regionalnu deponiju, čišćenje obala rijeka, te čišćenja i sanacije divljih deponija.

U okviru dva LOT-a potpisana su 24 ugovora ukupne vrijednosti jedan milion i 558.000 KM.

JKP “Vis” Doboj Jug odobreno je 85.000 KM, JP “Bioštica” Olovo 90.000 KM, JKP “Radnik” Zavidovići 98.500 KM, KP “Maglaj” 50.000 KM, KP “Žepče” 95.000 KM, Općina Doboj Jug 50.000 KM, Općina Vareš 50.000 KM, JP “Vodokom” Kakanj 99.000 KM, Općina Tešanj 90.000 KM, KP “Visoko” 100.000 KM, ALBA Zenica 99.000 KM, Općina Breza 60.000 KM i JKP “Usora” 70.000 KM.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak rekao je da su svim općinama i javim komunalnim preduzećima odobreni traženi iznosi sredstava te da je kompletnu proceduru provela komisija ovog ministarstva, vodeći računa o ravnopravnoj raspodjeli sredstava. -Komisija ovog ministarstva pratit će realizaciju projekata i ispunjavanje obaveza iz ugovora – rekao je ministar Isak.

Premijer Mirnes Bašić naglasio je da je ovo jedna u nizu aktivnosti Vlade ZDK-a, navodeći da su tokom godine ovakvi projekti realizovani u drugim resorima, kao što su poljoprivreda, privreda i boračka zaštita. Ističe da je Vlada osigurala finansijska sredstva za ovakve razvojne projekte te da u 2021. godini nije bilo kašnjenja u izmirivanju zakonskih i ustavnih obaveza.

Advertisement

-Budžet je likvidan i stabilan i mi se nadamo da ćemo do kraja godine ispuniti sve što smo zacrtali u našem programu rada – rekao je premijer Bašić.

Predstavnici općina i javnih komunalnih preduzeća pozdravili su opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da pomogne rješavanje problema u oblasti ekologije i zbrinjavanja komunalnog otpada.

-Odobrena sredstva ćemo utrošiti u dodatne sadržaje za funkcionalnije prikupljanje i odlaganje komunalnog otpada, izgradnju dodatnih zelenih otoka i nabavku kontejnera, a dio sredstava ćemo usmjeriti u uklanjanje divljih deponija i intertnog otpada. To je put kojim moramo ići – rekao je načelnik Općine Breza Vedad Jusić.

Općina Usora aplicirala je s projektom uklanjanja zaostalih divljih deponija pored.

-Već smo uklonili značajan broj deponija, a ova sredstva će nam pomoći da ubrzamo ovaj proces. Sve divlje deponije su pored rijeke Usore gdje su i izvorišta pitke vode, tako da je naša želja da očistimo što veći broj deponija da ne dođe do zagađenja vode – rekao je načelnik ove općine Zvonimir Anđelić.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK sutra će potpisati ugovore s predstavnicima nevladinih organizacija, udruženja građana, javnih ustanova, obrazovnih institucija i obdaništa kojima su odobreni projekti u okviru LOT-3 ukupne vrijednosti 160.000 KM.

Press služba ZDK

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal