Poveži se putem

BiH

Video: Promoviran eko-turistički film “U susret čistoj rijeci Bosni”

Objavljeno

-

U okviru eko kampanje “Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja, a ne zagađenja” ovog ljeta izvršene su akcije čišćenja u lokalnim zajednicama u dolini rijeke Bosne. Djeca, omladina, odrasli i stariji ljudi pokazali su primjerom kako se treba odnositi prema rijeci i prirodi. Ovaj pozitivni primjer, mnoge ekološke i dobre poruke učesnika akcija čišćenja podstiču nas na bolji odnos prema zaštiti životne sredine.

U dolini rijeke Bosne nalaze se mnogi atraktivni prirodni predjeli, interesantni kulturno-istorijski spomenici iz svih epoha istorije, turistički sadržaji i tranzitna saobraćajnica prema Jadranskom moru, kojom godišnje proputuje više stotina hiljada turista i putnika. Sve to predstavlja izuzetnu osnovu za razvoj i povećanje prihoda od turizma u lokalnim zajednicama sliva.

Za turističku valorizaciju područja u slivu rijeke Bosne potrebno je ukloniti divlje deponije i smeće koje kvari ambijent područja. Zbog toga su veoma važne akcije čišćenja i poruke koje su poslali akteri eko-turističkig filma – da se svi uključimo u poboljšanje ekološkog stanja i turističkog imidža ovog područja.

Nakon akcija čišćenja u lokalnim zajednicama u slivu rijeke Bosne tokom ljeta, te postavljanja eko-turističkih bilborda uz glavnu saobraćajnicu, linkovi web platforme i aplikacije za mobilne telefone CRB, dostavljeni su svim lokalnim upravama, koje su ih proslijedile internet oglasivačima i eko-akterima na svojim područjima.

Putem web platforme www.cista-rijeka-bosna.org i aplikacije za mobilne telefone CRB stanovništvo ima priliku da se informiše o partnerima u projektu, a i da prijavi nelegalnu deponiju otpada na području doline rijeke Bosne. Instrukcija za prijavu deponija putem aplikacije može se naći na linku https://www.youtube.com/watch?v=Xv7Fh_4lPwk . Aplikacija za mobilne telefone CRB pruža mladoj populaciji mogućnost rješavanja edukativnog Eko kviza, i uživanje u eko igrici na temu čišćenja rijeke. Web stranica, aplikacija kao i ostale aktivnosti projekta, u saradnji sa predstavnicima partnera u projektu i stanovništvom, služe poboljšanju ekološkog stanja i turističkog imidža područja u slivu rijeke.

Advertisement

Jačanje ekološke svijesti kroz projekat „Čista rijeka Bosna“ sastavni je dio obimnije aktivnosti drugih aktera kojoj se projekat pridružuje, a to je ponovno uspostavljanje ekoloških i turističkih standarda u dolini rijeke Bosne. Ti standardi su narušeni za vrijeme ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka, i u periodu poslije toga. Ponovno uspostavljanje standarda zahtijeva kontinuirani, uravnoteženi stvaralački rad i saradnju zainteresovanih pojedinaca, udruženja, klubova, društava, predstavnika lokalnih uprava, institucija, preduzeća i ustanova.

Projekat „Čista rijeka Bosna“ do kraja 2018. godine finansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini, implementira ROTOR-organizacija za razvoj turizma regije iz Doboja. Glavni partner u projektu je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a partneri gradovi/općine/opštine Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

https://www.youtube.com/embed/XI1bKQr8fiQ

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal