Poveži se putem

Kultura

Video: Skupina Dominiks iz Žepča s pjesmom ”Molitva” pobjednik je 35. Uskrs festa

Objavljeno

-

U organizaciji Ureda Hrvatske biskupske konferencije za mlade i Hrvatskog katoličkog radija u na Bijelu nedjelju je u KD Vatroslav Lisinski održan 35. Uskrs fest. Na ovom najstarijem festivalu duhovne glazbe nastupilo je 14 izvođača iz 12 gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su odabrani između 39 pristiglih skladbi na natječaj. 

Biskup je također dodijelio i nagrade. Prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova (50) osvojila je skupina Dominiks iz Žepča (BiH) sa skladbom ”Molitva”. Drugu nagradu osvojili su Hana i Jerko sa skladbom ”Čuješ li korake”, a treću Antonio Tkalec sa skladbom ”Ohrabri me”. U sastavu Stručnog žirija bili su vlč. Ljubo Vuković, predsjednik, te članovi Anja Šovagović-Despot, Marija Husar-Rimac, Pero Blažević i Nikola Mazali.

Predsjednik Odbora za mlade HBK zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski je podsjetio kako je ”Uskrs fest” kada je započeo bio jedini festival takve vrste u Hrvatskoj, ali ‘zapaljena iskra vjere, pjesme, radosti raspršila se do danas u tridesetak plamenova, tridesetak različitih festivala duhovne glazbe u Hrvatskoj i na taj način okuplja na tisuće mladih’.

– 35 godina trajanja Uskrs festa i ovaj divni plod vjere koji se proširimo diljem domovine nas obvezuje da ponovno promišljamo o novim modelima, o novim putovima radosnog slavljenja Krista. Uvjeren sam drage djevojke i mladići da ćete vi to pronaći, jer u vas imam puno povjerenje – poručio je u mons. Mijo Gorski.  

Revijalni dio ovogodišnjeg Uskrs festa bio je u znaku sv. Leopolda Bogdana Mandića. U ovoj prigodi Bruno Krajcar je otpjevao pjesmu ”Svetom Leopoldu” s kojom je sudjelovao na Uskrs festu 2005. godine.

Advertisement

U nastavku je predstavljen je dvanaestominutni filmsko – glazbeno – scenski mozaik pod nazivom ”Stavite sve na moja ramena” koji prati život Leopolda Bogdana od rodne Boke Kotorske do posljednje postaje njegova ovozemnog putovanja u Padovi, s posebnim naglaskom na milosni sakrament pomirenja i molitvu za jedinstvo Istoka i Zapada. Redatelji filma su Tomislav Jelinčić i Petra Radin, koja je režirala projekt.

Među stodvadeset izvođača sudjelovali su Bruno Krajcar (Pula), Zbor Izvori i Ivana Jelinčić, Dječji zbor župe svetog Josipa (Zagreb), Zbor sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa (Zagreb), Pjevački zbor Ad hoc (Domagović), svećenici, bogoslovi i redovnici kapucini.

Na festivalu su još sudjelovali izvođači: Oton (Pula) sa skladbom ”Božje milosrđe”, Klapa Leggiero (Zagreb) izvevši ”Buđenje”, Tea Vidaić (Zadar) s „Ti si svet”, Frama Čerin (Čerin, BiH) sa „Sigurno je srce moje, Psalam 108”, Credo Credo (Marija Gorica) sa „Psalam 27”, Otkrivenje (Zagreb) sa skladom „Ljubiš me”, Vlaho Prohaska (Rijeka) s pjesmom „Ljubim te Isuse” , Izidor (Split) s ”Vjerujem”. Nastupili su i Davor Terzić (Rovinj) sa skladbom ”Knjiga života”, Zvonimir Kalić (Vrpolje) s ”Pravi dan” i Aeternum (Županja) sa ”Isus je došao”. Odabrana natjecateljica Sonja Agata Bišćan (Den Haag, Nizozemska) sa skladbom ”Trebam Te” otkazala je nastup, no njezina pjesma se nalazi na nosaču zvuka Uskrs fest 2016.

Izvođenje pjesama pratio je Uskrs fest orkestar u sastavu na klavijaturama Toni Eterović i Saša Miočić, na gitarama Vlado Volenec i Nebojša Bukin, nas bas-gitari Mario Bilić, na bubnjevima Igor Martinjak, te na perkusijama Igor Štimac.

Urednik revijalnog dijela festivala bio je Saša Ilijić, izvršni direktor Uskrs festa 2016. Program su vodili urednici na Laudato TV Diana Tikvić i Marin Periš.

Uz mnogobrojne poklonike duhovne glazbe, Uskrs festu su nazočili i krčki biskup Ivica Petanjak, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal