Poveži se putem

Žepče

Vlč. Gabrijel Jukić primio misionarski križ za odlazak u misije u Zambiju

Objavljeno

-

U crkvi sv. Ante Padovanskog u Žepču u nedjelju, 7. veljače 2016. sin te župe vlč. Gabrijel Jukić primio je misionarski križ za odlazak u misije u Zambiju. Svetu misu predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u koncelebraciji 20-ak svećenika među kojima su bili i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić, žepački župnik vlč. Predrag Stojčević, nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela u BiH don Ivan Štironja i u Hrvatskoj don Antun Toni Štefan.

Na početku euharistijskog slavlja izraze pozdrava i dobrodošlice uputio je domaćin vlč. Stojčević da bi nakon pročitanih svetopisamskih čitanja don Štironja ukratko predstavio novoga misionara.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić najprije se osvrnuo na misna čitanja za koja je utvrdio da su povezana s poslanjem, odnosno misijama. „Bog stvarajući ljudski život, ima i plan sa svakim od nas, ali ga želi ostvariti u suradnji s nama. Zato čovjek rastući, zrijući, traži što je Božja volja i nije ju lako otkriti, ali ni ostvariti“, ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup te nadodao da je poniznost prva stepenica u životu kako bi čovjek mogao odgovoriti na Božji poziv. „Kada Bog nekoga šalje, on mu daje i milost, ali ga i ne štedi jer sve što se u životu radi, traži žrtvu. Bez žrtve se ne može ništa ostvariti“, kazao je kardinal Puljić. U nastavku svojega obraćanja vjernicima prisjetio se prvih kontakata s vlč. Jukićem napominjući kako mu je on želju za misijama iskazao već po dolasku u bogosloviju, a tu svoju nakanu ponavljao je i pred ređenje kao i nakon godine dana u pastoralu. Završavajući propovijed, kardinal Puljić je vlč. Jukiću kazao kako će ga na njegovu putu pratiti križ, ne samo onaj misionarski, nego i onaj koji se ogleda u kušnjama. „Zato se drži Božje poput Petra. Budeš li se snažno držao Božje, on će blagoslivljati tvoje djelo, naviještanje i svjedočenje, ali zapamti, ništa toga neće biti bez tvoje žrtve“, kazao je nadbiskup te pozvao vjernike da njega i sve misionare prate molitvom i djelima. „Crkvo vrhbosanska, budi hrabra naviještati i svjedočiti evanđelje“, zaključio je kardinal Puljić.

Poslije propovijedi uslijedio je obred blagoslova misionarskog križa kojeg je kardinal Puljić uručio misionaru Jukiću.

Pred završetak euharistijskog slavlja nazočnima su se obratili don Štironja i vlč. Jukić. Najprije je nacionalni ravnatelj PMD-a čestitao Vrhbosanskoj nadbiskupiji i župi Žepče na novom misijskom zvanju, a misionaru poručio: „Dragi Gabrijele, za koji trenutak primit ćeš vjerovjesnički križ. To je ponajprije Kristov križ, znak našeg otkupljenja i spasenja. No, na njemu ima mjesta i za tebe. S druge strane je potpuno slobodan, to je tvoje mjesto. Zato je ovo i tvoj misionarski križ koji će te podsjećati tko si, odakle dolaziš i kamo ideš, bit će ti trajni poticaj na obraćenje i preobraženje na sliku Kristovu te tako i tvoja legitimacija.“

Zatim se kratko obratio i vlč. Jukić zahvalivši svima koji su ga pratili na njegovu putu i poručivši: „Vidimo se u Africi!“

Advertisement

Prije završnog blagoslova kardinal Puljić darovao je novom misionaru: Bibliju, posudice za nošenje Presvetog i bolesničkog pomazanja, moći bl. Alojzija Stepinca te krunicu koju je njemu osobno darovao papa Franjo.

Vrijedi spomenuti da je euharistijskom slavlju prethodio prigodni program koji su izveli mladi župe Žepče pod ravnanjem s. Samuele Markanović, ali i podatak da je ovo treći misionar iz žepačkog kraja u proteklih pola godina. Prije Gabrijela put misija u Južnu Ameriku zaputili su se vlč. Marko Jukić u Peru i fra Ivica Vrbić u Boliviju.

(kta/d.k.)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal