Poveži se putem

Žepče

Foto i video: Održana press-konferencija načelnika Mate Zovke i direktorice RAŽ-e Branke Janko

Objavljeno

-

U sali OV Žepče danas, u četvrtak 11.02.2016. godine, održana je press-konferencija općinskog načelnika Mate Zovke i direktorice Razvojne agencije Žepče Branke Janko na kojoj se govorilo o BFC certifikatu koji je općini nedavno dodijeljen, a predstavljen je i projekat “Žepačka dijaspora”.

Između ostalog istaknuto je kako ovaj certifikat služi izgradnji konkurentnosti općine Žepče, ali i poboljšanju imidža cijele države.

Žepče je treća općina u Bosni i Hercegovini kojoj je ovaj certifikat dodijeljen, čime se svrstala u uži krug certificiranih općina u Jugoistočnoj Evropi, a načelnik očekuje da će on dodatno potaknuti saradnju sa domaćim, ali i međunarodnim investitorima.

Za dobijanje certifikata bilo je neophodno formiranje Lokalnog ekonomskog foruma Žepče.

Ni jedna odluka, ključna za razvoj privrede više se ne može donijeti bez saglasnosti članova foruma, odnosno privrednika, u saradnji sa predstavnicima lokalne zajednice.

Advertisement

Dobijanjem ovog međunarodnog certifikata, općina Žepče očekuje bolju regionalnu saradnju sa poslovnim sektorom, ali i podršku domaćih institucija.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče, naglasila je kako ovaj certifikat poručuje da je investitor u općini Žepče na prvom mjestu.

Drugi projekat koji je danas predstavljen vezan je uz partnerstvo sa dijasporom. Bosna i Hercegovina, prema nekim podacima, sedma je zemlja u svijetu prema broj iseljenika, a cilj projekta “Žepačka dijaspora” je povezati zavičaj sa iseljeništvom i ne dopustiti da se te veze ikada prekinu. U tu svrhu napravljena je i web-stranica www.zepackadijaspora.com na kojoj će biti baze podataka u kojima će biti prikupljeni podaci o poslodavcima, tražiteljima posla i poduzetnicima iz Žepča koji borave i rade u dijaspori.

U okviru ovog projekta planirano je i održavanje “Večeri dijaspore”, koja će se održati 26.02.2016. godine.

U nastavku pogledajte najznačanije dijelove press-konferencije koje smo zabilježili u video-prilogu.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal