Poveži se putem

Žepče

Volonteri Crvenog križa Žepče obilježili Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Objavljeno

-

U povodu obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima danas je ispred Doma kulture u Žepču upriličen ulični performans. Ovu aktivnost su organizirali volonteri Općinske organizacije CK Žepče sa ciljem podizanja svijest javnosti naših sugrađana o problemu trgovine ljudima, kao jednom od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

„Danas želimo skrenuti pažnju na problem trgovine ljudima i ukazati javnosti da svako od nas može biti žrtva. Ova aktivnost je samo jedna u nizu koje smo organizirali u proteklom periodu. Svjesni smo da putem interneta i sumnjivih oglasa za posao vrlo lako svako od nas može biti uvučen u lanac trgovine ljudima. U tu svrhu smo učenike s područja općine Žepče educirali o ovom problemu u našem društvu. Kroz primjere smo ukazivali na koji način se zaštiti i kako prepoznati sumnjive situacije i namjere. Svrha edukacije je bila probudili svijest naših vršnjaka i ukazati na ovaj problem“, istakle su Almedina Smailović i Šejla Aganović, volonterke OO CK Žepče.

Tokom današnje aktivnosti volonteri su našim sugrađanima lijepili naljepnice sa bar kodom, kako bi upozorili da svako od nas može biti uvučen u lanac trgovine ljudima, a zatim su posjetili SMŠ Žepče gdje su učenike upoznali sa problemima današnjice i sa načinom prevencije, koja je usmjerena na djecu i mlade, kao posebno ugrožene ciljne grupe.

(RŽ/Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal