Poveži se putem

ZDK

INZ: Preventivne aktivnosti pred sezonska virusna oboljenja

Objavljeno

-

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uputio je saopćenje građanstvu kojim ukazuje na preventivne aktivnosti pred nastupajući period hladnijih dana dolazi i vrijeme sezonskih virusnih oboljenja dišnih puteva.

Virusna oboljenja dišnih organa idu sa sličnim simptomima, tako da se u narodu često proglase gripom i one bolesti koje nisu gripa, a način prenošenja i mjere zaštite su iste, tako da, štiteći se od gripe, štiti se i od drugih oboljenja ove grupe.

Gripa je ozbiljna bolest, koja počinje naglo, visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u zglobovima i mišićima, malaksalošću, a potom simptomima disajnih organa, kašljem, kihanjem, bolom u grlu, curenjem iz nosa. Gripu uzrokuje virus koji je jako promjenljiv, pa se zato od gripe može oboljeti više puta, a promjene virusa mogu biti takve, da teško oboli većina stanovništva. Virus se može prenijeti “preko” ruku i drugih predmeta na kojima se nađu sitne čestice sekreta iz ždrijela zaražene osobe, kašljanje i kihanje u ruke ili nezaštićeno kašljanje i kihanje u okolinu.

Kako ističu iz Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za vakcinaciju protiv gripe se navodi da je ona najbolja i najsigurnija mjera zaštite, jer štiti svaku vakcinisanu osobu i samim tim utiče na smanjenje ukupnog broja oboljelih u sezoni. Pošto ne postoje efikasni lijekovi proti virusa gripe, važno je provoditi mjere samozaštite i tako smanjiti rizik za svoje zdravlje i zdravlje drugih.

U mjere samozaštite spadaju i higijenske mjere, kao što su održavanje lične higijene, naročito higijene ruku i prostorija u kojima se boravi, adekvatno zagrijavanje i provjetravanje. Oblačenje je neophodno prilagoditi uslovima, izbjegavati rashlađivanje organizma, ishranu prilagoditi potrebama, a ne željama uz dovoljan unos svježeg povrća i voća i održavati organizam u dobroj fizičkoj kondiciji.

Kod pojave simptoma bolesti, treba ostati kod kuće, uzeti sredstva za ublažavanje simptoma, kao što su lijekovi protiv temperature i bolova, za ublažavanje kašlja i curenja nosa, vitamine, minerale i tople napitke. Ako za par dana ne dođe do poboljšanja, potrebno se javiti svom doktoru, a ako se javi bol u grudima i otežano disanje, javiti se odmah nadležnoj ljekarskoj službi.

Advertisement

(enb)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal